С влизането в ресторант „Марбея” гостите тутакси се залепват за големия бял кафез. Поздравите към двата говорещи папагала са се превърнали в традиция за заведението, сгушено в парка на Гребната база в Пловдив.

Бъбривите птици – Бетовен и Карлота, живеят в издържания в андалуски стил изискан ресторант от неговото създаване преди четири години. Всяка сутрин персоналът ги къпе със специални соли, полага специални грижи, и ги посипва с внимание и обич. През това време се е случило само веднъж женската червенопера Карлота да избяга, но бързо е била настигната от бдителните келнери.

Папагалите поздравяват пристигащите с „Ола!” (”Здравей” на испански). Те имитират дочути от хората фрази, звуци и смехове, на каквито те си пожелаят и когато са в настроение. Научени са да подвикват след дамите „гуапа” („красавице” на испански).

„Бетовен е по-емоционален, понякога се закача с хората - опитва се да ги кълве. Карлота е по-кротка. Преди време е било обратното”, казва Ани Костадинова, управител на „Марбея”.  

Папагалите от породата ара денем са навън, а вечер понякога ги прибират, за да не притесняват гостите. Лакомите птици понякога налитат на гозбите по масите. Поведението им е напълно оправдано – „Марбея” е известна с непреодолимо вкусната си средиземноморска кухня.

Сред ястията фигурира голямо разнообразие от прясна риба, а също така калмари, октоподи и скариди. Морските специалитети се съчетават отлично с изобилието от салати, предлагано в „Марбея”. Испанският полъх в менюто задава традиционната паеля.

По законите на живота на южна Европа добрата храна е неразделен спътник на доброто вино. „Виното е едно от най-важните неща в нашето меню. Предлагаме голям избор от български, френски, испански, португалски, чилийски, новозеландски вина”, допълва Костадинова. Често в „Марбея” се организират „Винени вечери”.

На тях представители на изби и винарски региони представят различни сортове и гостите имат възможност да опитат от лозовите еликсири и да се запознаят с техните особености. Последната седмица в ресторанта бе посветена на португалското вино. За избраните от клиентите марки и сортове вина шеф готвачът Христо Аврамов винаги е насреща да предложи и сготви най-подходящото и изтънчено ястие.  

Марбея примамва със своето разположение на едно от любимите на пловдивчани места – в китния парк на Гребната база, където човек намира спокойствие сред природата, заобиколен от планини от цветя през топлите сезони.

Интериорът е издържан в южен испански стил, напомнящ за крайбрежието на Андалузия. В самата сграда на „Марбея” по оригинален начин е вградено живо дърво. В заведението са обособени  два стила. В „аристократичната” част са подредени по-масивни мебели с тежки лампиони. Една от атракциите в нея е старинната пишеща машина, тромбоните, тромпетите и металните гербове по стената.

Другата част е издържана в светли цветове и носи по-ваканционен дух. Не стената видят вехти географски карти и макети на морски фрегати. В петък и събота вечерта „Марбея” предлага и нежна, галеща ухото музика на живо.  

През пролетта музикалните вечеринки прерастват в танцови забави. Заведението е популярно и сред чужденците, живеещи в Пловдив. На обяд тук неизменно могат да бъдат забелязани служителите на редица западни компании с офиси в европейската столица на културата.