Вещества, които обичайно влизат в състава на лака за нокти и шампоаните, са особено опасни за 3-годишните момиченца – влияят на работата на щитовидната жлеза, като забавят и развитието на мозъка, сочи ново проучване, публикувано в сп. Environment International, цитирано от obekti.bg.

Става дума за фталатите, производни на фталовата киселина, които се използват за производство на козметични продукти, шампоани, на строителни, детски стоки и пластмасови играчки. Фталатите нарушават нормалната работа на ендокринната система, тъй като имитират действието на естествените хормони, които организмът образува и на първо място – женският естроген.

Екип на Mailman School за обществено здраве в САЩ прави проучване, за да провери връзката между фталатите и работата на щитовидната жлеза при децата, като проучва 5 фталата и 2 тироидни хормона при 229 бременни и 229 деца на 3 години. И така установява, че високите нива на активен тироксин – един от хормоните на щитовидата жлеза при момиченцата, са резултат от въздействието на няколко разновидности фталати.