Когато си на 20 години, можеш да отложиш притесненията за по-късно, да си вземеш чаша „Маргарита“ и да се наслаждаваш на живота.

Или пък трябва да изпиташ суровите уроци на живота, преди да навършиш 30 години, за да бъдеш щастлив?

ВВС използва дигиталната платформа за въпроси и отговори Quora, за да открие кои са най-трудните уроци на живота, които трябва да научим, докато сме млади. Ето някои от отговорите:

  1. Интернет с фалшиви приятели

    Потребителят на Quora Макс Лукомински, маркетингов директор на компанията Sliceplanner, казва, че е много важно да научите, че „приятелите, които създаваме чрез интернет, са фалшиви“.

„За съжаление, е така. Мнозинството от тях не се интересуват от теб и няма да бъдат до теб, когато се нуждаеш от тях“, казва Лукомински. Според него преминаването през подобни преживявания и изпитването на подобни емоции в крайна сметка ще се превърне в „най-добрата ни инвестиция“.

  1. Опознайте слабостите си

Друга потребителка на Quora, Чарита Джонсън, казва, че е важно да познаваме собствените си слабости. По-добре е да направите това, когато сте млади, защото ще научите, че светът „ще побърза да се възползва“ от слабостите ви.

  1. Откажете се от преките пътища

„Не съществуват магически преки пътища, за да станете успешен човек от днес за утре“, казва Юри Круман, който работи като консултант за избор на професия. „Трябва да се движите постоянно и да се рекламирате пред други хора, да разкажете добра история и винаги да знаете как да накарате аудиторията да ви слуша“, допълва той.

Друг важен урок е, че овладяването на определена способност или работа изисква повече време, отколкото изглежда на пръв поглед. Да свикнете с работата си не е достатъчно, „особено когато сте заобиколени с блестящи и мотивирани хора, които са вършили вашите задачи с години“, обяснява Круман.

Говорете правилно, ако искате да стигнете далеч. Това също така означава да се научите да говорите по същество. „Ако има нещо, което заетите хора не понасят, то е да слушат празни приказки. Изкажете гледната си точка и обърнете страницата“, съветка Круман.

  1. Поставете на изпитание лимитите си

Преодоляването на лимитите е много важно, когато сте на 20 години. Това ще ви научи да контролирате импулсите си, пише Стефан Пап. „Ако научите този урок, когато сте млади, на по-късна възраст рискът да помислите, че сте пропуснали нещо, е по-малък“, отбелязва той.

„Познавам много хора на повече от 40 години, които смятат, че са пропуснали нещо, когато са били по-млади и сега опитват да съживят младостта си“, обяснява Пап.

Ник Джонсън, който пише докторат по неврология, казва, че истинското предизвикателство, когато си на 20 години, е да се научиш да управляваш противоречията във всички съвети, които ти дават.

апример, „никой няма да ти помогне“ си противоречи с „истинските ти приятели са до теб, когато се нуждаеш от тях“. Джонсън казва, че има по нещо хубаво във всички съвети, „ако ти ги дава в точния момент човек, който знае повече от теб“.

Най-трудният урок е да научите кой съвет да следвате във всеки момент.