Село Борово пази в себе си уникална родопска магия, която очарова всеки посетител и разкрива гледки, които спират дъха! Китното планинско селце се намира само на 50 км от Пловдив и се намира по пътя Асеновград – Кръстова гора.

Това е чудесна дестинация, която няма да ви отнеме много време, но ще напълни сърцето ви! Само за един ден може да съчетаете планинската разходка, посещение на параклисите край селото и няма как да не се отбиете и до Кръстова гора.

Красивото родопско селце е известно освен с многобройните си параклиси и с боровския мед, станал популярен във Франция покрай посещението на Франсоа Митерен в селото, където той се е лекувал. Преди реставрацията църквата в Борово е била една от малкото останали в България, където не е използван никакъв цимент.

Над селото стърчат два красиви скални масива с необикновени форми. Това са Орловата скала и Карлуковският камък.

На най-високата точка над селото се извисява параклисът „Възнесение Господне“. Построен едва през 2006 г. на място, тачено от древността, белият храм с червен покрив и камбанария е изцяло дело на местните жители – направен с доброволен труд и лични средства.

Параклисът се намира само на 15 минути пеш от селото и е чудесно място за почивка, пикник или разходка. От хълма се разкрива и невероятна гледка към Родопите и селото.

От центъра на селото пък започват и екопътеката "Пътят на Сърцето", която  е съставена от три самостоятелни похода: "Походът на Усмивката", "Походът на Вярата" и "Походът на Светлината".



Изходна точка на екопътеката е черквата "Рождество Богородично", която се намира в центъра на селото. Трите подхода са маркирани с различна маркировка. Средната продължителност на прехода е 2-3 часа.



Маршрутите на трите подхода свързват повечето от действащите параклиси, изградени около селото, и преминават през най-красивите и интересни природни и културно-исторически обекти в района - скални игли, тракийски светилища, скални тераси с уникална гледка, чешми и места за почивка.

На 7 км от Борово се намира прочутата в цяла България Кръстова гора, или т.нар. Родопска Света гора!