Като начало трябва да отбележим, че терминът „азиатци“ не е точен от гледна точка на антропологията. По-коректно е да се каже „хора от азиатската раса“ или „монголоиди“.

Съществува предположение, че специфичните очи на хората от азиатска раса са предназначени да ги пазят от праха в Централна Азия. Тази теза обаче по всяка вероятност не е вярна. Първо, защото монголоидите са възникнали в средното течение на Хуанха, а не в Централна Азия.

Второ, защото този тип очи не предпазват от прах, тъй като тесните очи са по-уязвими при попадане на фини частици в тях, отколкото в по-широко око, откъдето те могат да бъдат отмити със сълза.

Трето, в света е пълно с групи хора, които живеят в по-прашна среда. Те имат широки очи, например туарегите и берберите.

Съдейки по всичко това, няма никакъв смисъл във формата на очите. В създаването й не е участвал класическият естествен подбор, а генетико-автоматичните процеси и половият подбор, пише profit.bg.

Генетично-автоматичните процеси са процеси на статистическо случайно променяне на честотата на неутрални признаци. Например, генен драйф, когато в следващото поколение случайно в голямо количество се случва един от променилите се варианти, а друг стават по-рядък. Т.е. ако в първо поколение е имало 50х50 хора с широки и тесни очи, то в следващото без всякакъв подбор на честота може да се получи съотношение 45х55, а след ред поколения – дори 0х100.

Съществуват и други варианти на тези процеси – „ефект на основателя“ и „ефект на гърлото на бутилката“.

Друг фактор е половият подбор, когато на жените нещо им харесва, не защото е полезно, а защото просто им харесва.

Така, ако на жените-предци на монголоидите са им допадали мъже с тесни очи, то и при техните потомци очите ще са такива.

По-скоро мутацията е продукт на разнообразни генетико-автоматични процеси. Половият подбор на свой ред окончателно е засилил един от вариантите.