Мястото, което е любимо място за почивка на цялото семейство. Основната стая, в която посрещаме гостите. Най-представителната стая в дома. Нещо като втора спалня, когато приятели остават да пренощуват у дома. Всичко това е холът.

Затова често се замисляме дали всичко в него е перфектно и се стремим да го превърнем в най-хубавото място в жилището ни. Дали обаче в желанието си за перфекционизъм не правим някои грешки?

Вижте какви съвети дават дизайнерите за обзавеждане на всекидневната и какви грешки съветват да избягваме.

Не избирайте мебели, на които няма да искате да седите

Ако харесвате някой диван или кресло не го купувайте само защото е красиво. Целта на мебелите е да седите на тях, а не да ги гледате. Затова избирайки диван, все пак нека да бъде и удобен.

Не слагайте дивана до стената

Дори и в малката стая се стремете да сложите дивана по – далече от стената. Това създава илюзия за повече обем в помещението.

Не слагайте картините на грешна височина

Правилната височина, на която трябва да закачите е точно на нивото на очите или ако искате в точност – 150 см от пода до средата на картината.

Не слагате достатъчно  източници на светлина

Девет от десет човека смятат, че когато влязат в една стая и харесат атмосферата, това е, защото осветлението е поставено правилно. За да постигнете ефектът, помислете за различни източници на светлина, включително стоящи и висящи лампи.

Претрупвате с малки аксесоари

Те създават чувство на хаос и разхвърляност, затова изберете минимум аксесоари, за по – минималистичен и изчистен стил.

Нямате достатъчно място за сядане

Ако един диван е достатъчен за вас и партньора ви, какво става когато дойдат и гости. Затова, ако живеете в малко жилище, помислете за мебели, които се трансформират, например маса, която става на пейка или табуретка – маса, кресло – диван…

Подценявате ролята на възглавниците

Колкото повече, толкова по – добре, но в границите на разумното, разбира се. Повечето възглавници създават чувство за уют, затова не ги подценявайте.

Забравяте, че холът е за всекидневни нужди

Ако правите ремонт на хола заради специален повод, не забравяйте, че все пак той ще се ползва и в останалото време на годината. Затова добавете шик елемент, но на първо място нека бъде удобен и приветлив за всички.

Подценявате тапицерията

Ако трябва да смените тапицерията на меката мебел, не избирайте евтини платове. Преди всичко избирайте качествените, защото експлоатацията му е голяма.

Слагате на неправилната височина пердетата

Пердето трябва да бъде закачено в горния край на стената, под тавана и да стига до долу. Ако сложите корниз над прозореца, ще смалите стаята. 

Източник: Idei.bg