Екип на носителя на анти-Нобеловата награда Ричард Стивънс установи, че псуването прави човека временно по-силен, съобщава ТАСС.

При силно попържане на глас доброволците са могли по-лесно да изпълняват упражнения свързани с физически натоварвания. Те по-интензивно са въртели педалите на велотренажорите и по-силно са разтягали тренировъчните ластици за фитнес.

Британецът Ричард Стивънс от университета в Кийл стана прочут през 2010 година, получавайки анти-Нобеловата награда за откритието, че псуването намалява болката. Сега той е разширил обекта на своите изследвания и е установил, че попържането увеличава и физическата сила на индивида.

Стивънс отдава този ефект на стимулирането на нервната система, която се активизира при стресови ситуации. В рамките на тестовете екипът провел два вида експерименти. В единия 29 души провели стандартни упражнения за интензивно натоварване на велотренажори.

В другия 52 участници разтягали ластици за фитнес, отчитащи силата на ръцете. Веднъж упражненията били изпълнявани в съпровод с псувни на глас, и веднъж с произнасянето на неутрални думи. При ругателствата физическата мощ на участниците значително се увеличавала.