Науката и религията невинаги вървят ръка за ръка, но британски генетик и богослов работят заедно, за да търсят ДНК на Исус, която да им даде възможност да открият негови потомци, съобщи в. "Дейли мейл". Те използват най-нова технология, за да анализират светини от цял свят, сред които Торинската плащеница, Судариумът (кърпа) от Овиедо, и неотдавна открити кости на братовчеда на Исус - Йоан Кръстител в България.

Надеждата им е да извлекат ДНК, която може да е на Исус или негов роднина, и да търсят връзки с наши съвременници. Документален филм за изследването излъчи телевизия Хистъри на Великден. Той проследява пътуването на генетика от Оксфордския университет Джордж Бъсби и на богослова пастор Джо Базил до Испания, Италия, Израел и черноморското крайбрежие в търсене на ДНК на Исус.

Сред изследваните артефакти са "костите на Йоан Кръстител", открити в България през 2010 година. Те са на 2000 години и имат сходство с характеристиките на хората от Близкия изток. Те може да са от "огромно значение", защото като братовчеди, Йоан Кръстител и Исус може да имат сходна ДНК.

Извличането на неизвестна ДНК не означава, че тя може да бъде проследена до конкретен човек, пише Монитор. За целта специалистите трябва да имат мостра, с която да я сравняват. Съществува и риск от замърсяване на пробите. В случая с мощите например анализираната ДНК съответства на тази на човека, извлякъл пробата. Има учени, които оспорват автентичността на тези светини.