"Solar Express” е иновативна идея на канадския инженер Чарлз Бомбардие, дал на света много концепции за превозни средства от всякакъв вид и калибър. Ако в момента пътуването от Земята до Марс отнема около 6 месеца, то влакът на Бомбардие ще взима това разстояние за рекордните 2 дни. Скоростта на модулния космически кораб ще е 1% от скоростта на светлината.

Летателният апарат е съставен от по-малки, еднакви модули и по форма наподобява класически влак. Веднъж сглобен в орбита около Земята, „Solar Express” няма да каца на повърхността.

Ще се товари и разтоварва в Космоса, като към него ще се прикачват модули с различен товар. Това значително ще облекчи системата по отношение на излитане и кацане - етапи в настоящото пътуване, които отнемат изключително много енергия и поставят всеки космически апарат на сериозни рискове.

„Влакът практически няма да спира. След като веднъж достигне своята оптимална летателна скорост, модулите или вагоните ще се прикачват в движение”, обяснява създателят на концепцията Бомбардие. По този начин ще се елиминира и нуждата от енергия за ускоряване и намаляване.

Експресът до Марс засега е далече от реализация, допълва Бомбардие. Все още проектът не е намерил отговори на ключови въпроси, свързани с голямото пътуване. Концепцията обаче е отворена към изобретателите, които могат да я ползват за база за бъдещи открития.