Някои от поверията и обичаите за Великден са ни добре познати - като боядисването на първото яйце в червено. Други обаче са по-малко известни и има голяма вероятност да не сте чували.

Ето ги и тях!

1. В нощта срещу Великден не бива да се вдига врява. Старите хора вярват, че ако сте твърде гръмогласни и вдигате шум в нощта срещу Възкресение Христово, рискувате да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си лоши енергии.

2. Вярва се, че ако минути преди настъпването на Великден отправиш молба с думите: "Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе много щастие!", желанието ще се сбъдне.

3. Великден се празнува не три дни, както повечето от нас си мислят, а цели седем. Тези дни са известни като Светлата седмица.

4. Според старите хора, дете, което се роди през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет.

5. Ако се подстрижеш на Велики петък, ще имаш спокойна година и ще забравиш що е то главоболие.

6. Западно поверие гласи, че на Велики петък не се перат чаршафи, защото можеш за сънуваш кошмари.

7. В някои краища на страната е било прието да се запазват черупките от великденските яйца. Вярва се, че те имат магически сили. Затова хората ги запазвали и използвали при баене против уроки. Бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести.

8. Набраният на Великден здравец носи здраве и дълголетие на притежателя си. Старите хора вярват, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува всякакви болести.

9. Съществува поверие, че ако жените, които дълго време се мъчели да забременеят, преспят с червено яйце в пазвата си на Великден, догодина ще се радват на рожба.

10. Според католиците на Великден трябва да си облечен в нови дрехи. Това ще ти подсигури успех и късмет през цялата година.