Жените вече не се страхуват, че ще заприличат на нова версия на майките си. Като хора, нашите гени не са създадени за да следват тази закономерност. Научно доказано е, че гените карат хората да приличат повече на бащите си, а не на майките си.

Всъщност, като жена, може да са ви казвали често, че приличате на майка си. Е, има си причина за това. Науката обаче казва защо имате очите на баща си.

Бащата има по-голямо генетично влияние Проучванията показват, че 60% от генетичното влияние идва от бащата. Първоначално се е смятало, че едва 95 от родителските гени указват влияние върху детето. Сега обаче става ясно, че хиляди гени, принадлежащи на бащата, определят това какво ще бъде детето. Знаете ли, че не разполагате с по равен брой гени от майка си и баща си?  Докато растете и се развивате, гените се включат и изключват.

Образно казано. Гените на майката не са толкова влиятелни, колкото тези на бащата. Геномът, който всъщност ви създава, използва повече ДНК от баща ви. Доминантните гени от баща ви са много по-значими и влиятелни по отношение на това какви ще бъдете вие.

Може би искате да разберете този геном по-добре. За да направите това, помислете си добре за баща ви. Гените изразяват себе си по-добре, в зависимост от това дали идват от бащата или майката. Ако получите някаква генетична мутация от родителите си, тя може да се скрие или разкрие отново именно от това от кой от двамата сте я получили.

По-възможно е да си мислите, че приличате повече на майка си, отколкото на баща си Падро-Мануел де Вилена, от Медицинския университет на Северна Каролина, потвърждава, че бозайниците приемат повече от гените на бащата. Информацията от проучването показва, че генетичните мутации се изразяват и са много по-възможни, ако мутацията идва от бащата. Например „лоша мутация“ е добра новина за вас, ако мутацията идва от страна на майката. Възможността тя да се изрази е много по-малка. Не сте чак такива късметлии, ако „лошата мутация“ идва от бащата.

Проучването на Вилена помага за потвърждението, че независимо дали ще получиш равен брой гени от родителите си, със сигурност при формирането на ДНК-то ти ще използваш повече от тези на баща си. Независимо от това, има надежда за гените на майка ви. Бащиният геном подпомага повече за изграждането и поддържането на мускулната тъкан, докато майчиният развива мозъчната. Така че, може и да сте изградени повече като баща си, но все пак мислите като майка си.

Източник: факти.бг.