Сатурн започва пътуване в обратна посока на 6 април 2017 в 27° на Стрелец и остава ретрограден до 26 август, когато при 21° в Стрелец тръгва директно. Ретроградният Сатурн е способен да донесе усещане за тежест - нещо обременяващо няма да ви даде шанс да се разгърнете. Вие може да почувствате, че се намирате под контрол, все едно, че ви управлява някаква външна сила.

Ретрограден Сатурн в Стрелец е прекрасно време, в което да премислите собствената си житейска философия, да преосмислите отношенията си с тези, които в някаква степен контролират вашия живот.

Когато Сатурн се движи на обратно, той губи способността да пази границите, с което отлично се справя в период на директно движение. Не бързайте да давате съгласието си за примамливи предложения, иначе може да се лишите от контрола над своя живот.

Отношението към Сатурн не е еднозначно. От една страна се боят от нея и се прекланят, защото често именно Сатурн инициира всевъзможни неприятни ситуации. От друга страна тази планета се счита за най-великия между учителите. Макар и неговите методи да са сурови, той ни учи на самодисциплина, концентрация и икономичност.

В период на ретрограден цикъл тази планета обръща нашето внимание върху незавършените проекти, пише vesti.bg. Затова може да стане така, че дълго обмисляните идеи да получат зелена светлина, а новите проекти да спрат. Периодът на ретрограден Сатурн може да се нарече „период за работа над грешките“, когато на много от нас ще им се наложи да преправят нещата по няколко пъти, проявявайки търпение и дисциплина.

Основното, за което трябва да следите, е:

1. Работете върху дисциплината и чувството си за справедливост.

2. Не започвайте нови неща. Сега е период за скрито развитие - премисляйте добре какво бихте могли да стартирате по-напред във времето.

3. Внимавайте да не се простудите, защото това може да стане причина за сериозни възпалителни заболявания, които да се задълбочат и да преминат в хронични.

4. За да преживеете хармонично този период, то всеки ден се разхождайте поне 30 минути в тишина.

5. Още една тема на този период е отношението към работата. Сатурн винаги възнаграждава тези, които добросъвестно работят, така че времето може да бъде продуктивно както за кариерно израстване, така и във финансов аспект.

6. Бъдете търпеливи, защото Сатурн не обича да бърза. Когато планетата възстанови директното си движение, вие ще усетите, че сте станали по-мъдри.