Самоука майсторка от Велинград бродира миниатюрни гоблени на черупки от яйца. За целта Катюша Каменова ползва само тънка игла и конци. И задължително се въоръжава с много търпение, защото уникалните произведения стават много бавно. Най-важното при изработването са точните движения – всеки погрешен бод чупи яйцето и положеният труд отива на вятъра.

Днес Каменова открива изложба в Етнографския музей в Пазарджик, пише Дарик. Експозицията ще остане до 11 април. Включва както традиционни, така и рядко прилагани техники за изработване на яйца за декорация. Освен с бродерията, майсторката ще изненада публиката и с обърнати черупки. Иначе казано – с отрязано парче, обърнато после на 180 градуса, така че да стои вдлъбнато. И декорирано с красиви шевици.

Не по-малко атрактивни са и ажурните. Те са с прорези в различни форми, оформящи изящна дантела от иначе крехката черупка. Друг вид са драсканите – всъщност те са гравирани. Не липсва и характерният за велинградските яйца фин рисунък с бои. Всяко от тях е неповторимо и съчетало на малката си площ по две-три и повече техники. Едно от изделията е като матрьошка – в ажурна черупка от гъше яйце е монтирано по-малко, от пъдпъдък. Най-екзотичните пък са от щраус и ему.

За цялата тази красота Катюша ползва кухи черупки, за да не се развалят и да се ползват за декорация. Помага си с восък и машинки за рисуване и за гравиране. Сама си е изработила свой стил, макар той да включва и вече познатите техники на велинградски майсторки. В най-добрия случай изработването на едно яйце отнема няколко часа. Инвестираното в други, по-сложни, време достига до 5-6 дни. Цените им са от 5 до 60 лева.