Гигантски водопад е прекъснал скалистия хребет, който свързвал Англия с европейския континент преди близо 500 000 години, предизвиквайки катастрофално наводнение, което довело до появата на Ламанша и Британските острови, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

 Международен екип от геолози извършил нещо като детективско разследване, за да сглоби елементите от този пъзел. За целите на изследването си учените се върнали назад във времето до ледникова епоха преди 450 000 години, когато върху голяма част от северното полукълбо имало дебела ледникова покривка и морското ниво било значително по-ниско от днешното.

По онова време Ламаншът бил парче суша, което се издигало към варовиков скалист хребет, разделящ Великобритания от европейския континент в днешния район на Дувър.

Учените са на мнение, че огромно езеро, захранвано с вода от континентални реки, се формирало южно от Северно море, между края на ледниковата покривка и въпросния скалист хребет. Водата в езерото започнала да прелива и заляла хребета, създавайки водопад с ширина около 32 км и височина 100 метра, който се изливал в намиращата на по-малка надморска височина долина. Водопадът предизвикал срутването на хребета и това довело до огромно наводнение, което станало причина за появата на Ламанша.

"Скъсването на този бент между Дувър и Кале безспорно е сред най-важните събития в историята на Великобритания, допринасяйки за формирането на забелязваната и днес островна идентичност на тази нация", заяви един от авторите на изследването геологът Санджив Гупта от Импириъл колидж в Лондон.