Предприемането на диети по обяви, в които се предлага на хора да отслабнат за броени дни, постига йо-йо ефект, затова е абсолютно неправилно. Това предупреди пред Дарик един от най-добрите нефролози в България, който завежда Клиниката по ендокринология в Александровската болница - проф. Здравко Каменов.

 Той информира, че повишената жажда и увеличената кръвна захар са прекалено късни симптоми за диабет, защото, когато тях ги има, обикновено заболяването е налице. За да се предотврати развитието на диабета, опасността от появата му трябва да се констатира още в периодите, в които симптоми няма. Това може да се случи само с профилактични прегледи, посочи проф. Каменов.
 
"Всички са се сблъсквали с обяви, в които се търсят хора, които да отслабнат с десетина килограма за десетина дни. Това е неправилно. След това се качват много повече килограми. Това е йо-йо ефект. Не ги препоръчваме. Препоръчваме умерен подход с намаление примерно на 500 или 1000 калории от това, което е приемано до момента, за да може теглото да спада с два до четири килограма на месец. Знаете ли колко често, постъпвайки в отделение по повод неврологични, очни, бъбречни или други усложнения, се оказва, че пациент има диабет и той не е отскоро", попита проф. Каменов.

"Проблемът при кръвната захар е, че не боли, а постепенно се повишава. Няма никакви особени симптоми. Когато има повишена жажда, повишено уриниране, когато започне да спада теглото, тогава вече кръвната захар е доста повишена. Тогава вече е очеизвадно, че има захарен диабет", казва професорът. Много важно е в най-ранните етапи, когато още няма повишение на кръвните захари, тогава да се интервенира, тогава можем да избегнем, да спрем развитието на диабет тип 2, а той се наблюдава при 90-95 на сто от диабетиците, коментира още специалистът.