Ще обърка ли ретроградната Венера сметките на политиците? Този въпрос зададоха по телевизия Bulgaria on air на физика проф. Пенчо Маркишки от Института по астрономия. Действително в неделя планетата ще се намира в период, когато е "ретроградна".

"Понякога виждаме движението на планетите около Слънцето в обратна посока - от изток на запад - поясни проф. Маркишки. - Случва се да виждаме някои от големите планети като Юпитер и Сатурн и някои от вътрешните - Меркурий и Венера - да се връщат обратно и това всъщност означава ретроградно движение."

Специалистът допълни, че Венера се приближава към най-близката точка от своята орбита, като на 25 март около 12.18 часа тя ще се намира между Слънцето и Земята. До около 3 юни Венера ще се движи в обратна посока.

Журналистката Светослава Рудолф обаче смята, че звездите помагат на по-силния и е много важно за политиците вярата им в самите тях. "Във всяка една кампания си личи как някой като загуби криле, тръгва надолу. Сега се вижда как лидерът на БСП Корнелия Нинова тръгна напред, как е окрилена. При лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се забелязва как загуби инерция", каза журналистката в студиото.

Как учените гледат на астролозите, които около избори и важни дати окупират общественото внимание със знаци от небесните тела? Проф. Маркишки отговори, че това не е ново явление и се наблюдава от дълбока древност.

"Много е удобно, когато политическа обстановка става лабилна, да се намери повод на небето - било то в поява на комета, лунна фаза, особено разположение на планетите", поясни той.

Според Светослава Рудолф по-важното е до каква степен медиите дават поле на всякакви пророчества, пише dir.bg. "Не разбирам защо се замърсява медийната среда с такива глупости", недоумява тя.