Повечето от нас живеят в постоянно надпреварване с времето и това няма как да не се отрази на ежедневието ни. За да може да се вместим в графика за деня, ние бързо взимаме душ веднага след закуска – на пръв поглед нещо безвредно. AdMe.ru реши да разкрие кои пет неща не трябва да правим веднага след хранене.

Къпане

Когато си вземем душ или вана, температурата на тялото ни леко се повишава. За да противодейства на този процес, тялото изпраща към кожата малко повече кръв от обикновено. Това от своя страна може да наруши процеса на храносмилане и забавя усвояването на храната. Най-подходящо е да влезем да се изкъпем 30 минути след хранене.

Да изпием чаша чай

Чаша горещ чай за някои хора е неразделна част, след като се нахранят. Изследвания обаче показват, че тази напитка предотвратява усвояването на желязо – микроелемент, който играе важна роля за човешкото тяло. Ето защо в рамките на един час след хранене е добре да не пием чай. Това важи най-вече за хората, които имат недостиг на желязо, деца и бременни жени.

Спане

Митът, че храненето преди лягане причинява затлъстяване отдавна е развенчан. Трябва обаче да се коментират останалите вреди от късната вечеря. Спането с пълен стомах причинява неудобства, като например появата на киселини, повръщане и увеличаване на киселинността в стомаха. Също така е доказано, че спането, веднага след като се наобядваме или вечеряме, увеличава риска от инсулт. Именно затова експертите съветват да си лягаме не по-рано от два часа след хранене.

Спортуване

Независимо от това колко изкушаващо е веднага да отидете на фитнес, след като сте се нахранили, експертите казват, че това не е препоръчително. Физическото натоварване на пълен стомах може да предизвика дискомфорт под формата на хълцане и гадене, както и да създаде по-сериозни последици, а именно травматични нарушения, които водят до поява на припадъци. Ако не се сдържате да изгорите малко калории след хранене, по-препоръчително е да се разходите.

Пушене

По време на активния храносмилателния процес участват почти всички системи на тялото ни. В този момент никотинът се абсорбира с двойна сила, като по този начин значително се увеличават и вредните ефекти. Също така е доказано, че тютюнът може да блокира процеса на усвояване на витамини и минерали, включително калций и витамини C и D, които се съдържат в здравословните храни. Разбира се, най-добре е да се откажете напълно от пушенето. Но ако все пак не сте готови за това, съветът е да пушите най-малко 20 минути след хранене.