Проф. Антъни Хилтън от университета Астън в Бирмингам, Англия, доказа, че т.нар. правило за 5-те секунди не е мит, съобщи Лента.

Въпросното правило гласи, че падналите на земята или пода хранителни продукти могат да се консумират, ако бъдат вдигнати след само 5 секунди. Това е така, защото микробите, които за този период могат да преминат в падналата на земята храна, са толкова малко, че ще бъдат унищожени от стомашния сок.

"Очевидно е, че не трябва да се консумира храна, върху която има полепнал слой мръсотия“, поясни Хилтън. „Но от научна гледна точка, ако няма видими признаци на замърсяване, вероятността вредни бактерии да попаднат за няколко секунди в храната е съвсем малка".

При това професорът прави уговорката, че все пак има риск, свързан с консумацията на паднала на земята храна. "Това не означава, че микроби изобщо не могат да преминат от пода в падналата на него храна", отбеляза ученият.

Хилтън направил допитване сред 2000 души. 79 на сто от тях казали, че не се гнусят да консумират паднала на земята храна и че поне веднъж им се е случвало да го сторят.