Естествено е за отпуската си да искате пълна почивка - спокойствие, комфорт, уют, без никакви грижи, с развлечения по ваш вкус, някакво сладко прегрешение. След това да се върнете и на работа, и във всекидневието си като нови - релаксирани, заредени с положителна енергия. И ще е жалко, ако поради грешен избор, вместо да си починете, "отровите" ваканцията си.

Как да попаднем на правилния хотел? Трябва да съобразите няколко основни неща и да направите предварителни проверки.

Изберете известен курорт, за който знаете, че има многобройни организирани групи чуждестранни туристи. Предпочитанията на туроператорите от чужбина са показателни, че условията и услугите в хотелите там се поддържат на международно ниво и не се допускат компромиси.

Няма проблем, ако търсите усамотение, а курортът е препълнен. Ако попаднете на правилния петзвезден хотел, в апартаментите и студиата, които са напълно шумоизолирани, ще имате разкошни удобства и услуги. Те толкова ще ви харесат, че дори няма да ви се ви се излиза от стаите. Говорим например за лукс бани, които имат даже телефон и SOS-система, кухненски боксове, оборудвани по най-съвременни стандарти, телевизия, филмови канали, интернет и т.н. Лесно може предварително да разберете и какви са номинациите, и наградите на дадения хотел - международни, и наши, през годините и сега.

За условията в хотела говорят и международните туристически организации, в които той членува. Такава престижна верига например е американската Luxury Group. Голям плюс е, ако хотелът е оценен като топ за България от ТУИ - най-големия международен туроператор, също и Travelife. Експертните оценки също сочат дали хотелът се развива, дали следва новостите в бранша и подържа водещите международни стандарти в туризма.

Освен по форумите, можете да проверите и международните клиентски класации, в които има български хотели. Много престижна например е "Избор на пътуващите" - отличието се дава само на 1 на сто от хотелите в света. И щом наш хотел е награден, значи става отвсякъде!

Като проучвате офертите за семейна почивка, вижте какво се предлага в хотела като развлечения за цялото семейство - ресторанти, лоби бар, електронни игри, компютърни зони, ескейп стаи, вътрешни и външни басейни за деца и възрастни, обезопасени детски площадки с люлки и пързалки, фитнес, СПА център, специализирани козметични студиа.

Вижте също така организират ли се развлечения извън хотела и какви - например спортове, включително и екстремни; лов, риболов, конна езда, винен или етно туризъм с местни фолклорни групи и демонстрация на обреди и обичаи; екскурзии до уникални природни, исторически и архитектурни забележителности.

Своеобразна гаранция за качество е дали хотелът предлага организирането на наши и международни бизнес форуми. Събирането на бизнесмени от различни държави не е шега работа и говори за висок стандарт - както за специализираните  зали и конферентно оборудване, така и за условията на настаняване и почивка.

А безопасността? Има ли подземен паркинг и охраняеми места пред хотела? Вграден сейф в студиото или апартамента, който ще наемете? Сигурността е важен елемент за много хора и хотели, предлагащи такива услуги могат само да спечелят още точки.

Не на последно място разберете и какви отстъпки или безплатни услуги се предлагат. Да речем, безплатно настаняване на деца под 18 години за големи семейства, безплатно ползване на СПА-центъра, сауна, джакузи и т.н.