Омръзнало ви е да вършите цялата домакинска работа? Не се успокоявайте с това, че във всеки дом е така, защото постоянното неудовлетворение у единия партньор може да съсипе връзката. Ето ви малък план за действие.

1. Определете какво е необходимо да се прави

Направете списък с нещата, които трябва да се свършат вкъщи в рамките на седмицата. Често проблемът е, че жената вижда хаос на място, за което мъжът мисли, че е идеално подредено. Затова запишете всичко: от прането, през воденето на детето на плуване до изнасянето на боклука.

2. Определете кои са лесни, средно трудни и трудни

Степенувайте дейностите по трудност, като критериите нека бъдат времето, което отнемат, усилията и честотата, с която е нужно да се извършват. Обсъдете заедно с половинката дали някои от тези дейности не могат да бъдат улеснени – например като смените прахосмукачката или купите миялна машина. Това, че той ще се заеме с избора и покупката, може да го накара да се чувства горд и да ги ползва с
удоволствие.

3. Помолете за помощ

Никога не забравяйте, че мъжете не разбират от намеци. Направете му среща и нека не е след тежък ден или скоро след като сте се карали. Нека бъде приятна среща. Просто занесете вашия списък и му кажете, че имате нужда от помощ ежедневно. Не го обвинявайте и не му казвайте, че вашата позиция е нечестна. Обяснете му, че ако ви помага, ще имате повече енергия и време за семейството.

4. Нека я върши по своя начин

Не му казвайте как да върши работата. По-скоро му помогнете да разбере как по-лесно да я прави и какво е „работило“ при вас. Не откачайте обаче, ако той избере друг начин. Най-добре е предварително да занижите своите очаквания.

5. Направете отбор

Разберете се за време, в което успоредно да изпълнявате домашните задължения. Колкото до ежедневните, разпределете ги просто: например вие готвите, той мие чиниите, вие простирате, той прибира дрехите от простора и т.н.

6. Проявявайте търпение и си благодарете

Особено, ако дълго време вие сте вършили всичко сама, ще отнеме минимум месец на мъжа ви да се включи и да го приеме като навик. Имайте търпение и нежно му напомняйте за уговорките ви. И понеже това е отборна работа и никой не я обича, научете се да си благодарите, след като я приключите. Отворете му бира, направете му любимата салата с кисели краставички и му кажете: „Май е време за заслужена почивка! Благодаря за добре свършената работа, партньоре!“ Не му благодерете, че ви помага, защото тази работа не е само ваша, пише mila.bg. Благодарете му, че заедно сте направили необходимото да живеете по-пълноценно.