Може би смятате, че кралица Елизабет II се наслаждава на изискана вечеря всеки ден, но това невинаги е така, пише Business Insider.

Два пъти в седмицата главният готвач на кралския двор Марк Фланаган предлага на Нейно величество меню, на което тя отбелязва кои от ястията одобрява и кои не.

Бившият главен готвач на британското кралско семейство Дарън МакГрейди казва, че кралицата не е чревоугодник.

„Тя яде, за да живее, за разлика от принц Филип, който обича да похапва и може да говори за храна по цял ден. Когато обядва сама, тя е много дисциплинирана. Правилото е никакво нишесте“, споделя МакГрейди.

Ето какво похапва и пие Елизабет II обикновено на закуска, обяд и вечеря. Тя започва деня си i чай и бисквити. Предпочита прясно сварен чай Earl Grey без мляко и захар в порцеланова чаша.

След това Елизабет II пристъпва към закуската, която обикновено включва зърнени храни и плодове, а понякога избира препечена филия с мармалад. В други случаи кралицата похапва бъркани яйца с пушена сьомга и трюфели.

Преди обяд Елизабет II пие джин с дюбоне (аперитив на основата на сладко вино) с парче лимон и много лед. Обядът й е съвсем обикновен и обичайно включва риба със зеленчуци. Тя обича печена риба със спанак и тиквички, разкрива бившият главен готвач на кралското семейство Дарън МакГрейди.

Освен това кралицата харесва печено пиле със салата. Правилото й при хранене е никакво нишесте, което изключва от менюто й картофи, ориз и паста, казва МакГрейди.

Всеки ден Елизабет II пие следобеден чай. Той върви със сандвичи с краставици, пушена сьомга, яйце и майонеза или шунка и горчица или с малинов конфитюр. Чаят се сервира също с бисквити, кифлички и торти. Любимата торта на кралицата е шоколадовата бисквитена торта, която беше сервирана на сватбата на принц Уилям и Катрин, казва МакГрейди.

За вечеря Елизабет II предпочита говеждо филе или еленско месо, фазан или сьомга от фермите й в Сандрингам и Балморал. Месото се превръща в пържола, която се сервира гъбен сос и уиски. Кралицата обича печено месо в неделя, което е добре приготвено.

Десертите обикновено включват ягоди от Балморал или сладки бели праскови от замъка Уиндзор. Кралицата обожава и шоколад, независимо дали е луксозен или от местната бакалия. Освен шоколадовата бисквитена торта, Елизабет II обича шоколадов мус и традиционна шоколадова торта.

На последно място, но не по важност тя завършва деня си с чаша шампанско. Обикновено кралицата изпива една чаша шампанско вечер, като сред предпочитаните й марки са Bollinger, Lanson и Krug. В менюто й са включени и редица изискани вина, въпреки тя не е почитателка на напитката.