Ако от известно време търсите работа, но така и не постигате успех, добра идея е да хвърлите поглед на следващите редове. Възможно е да сте чували, че не е от без значение кого познавате, когато търсите нова работа, пише profit.bg.

Една скорошна статия в Jobvite дава основания да вярваме, че препоръчаните кандидати за работа е 15 пъти по-вероятно да бъдат наети, отколкото онези, които не разполагат с подобен статус.

Ето още един факт от национално изследване, проведено през 2015 г. Близо 80% от наемащите служители споделят, че препоръките са най-добрият начин да намерят добри кандидати.

Какво означава това за вас?

Буквално „циментира“ значението на нетуъркинга. Освен това означава, че си заслужава да положите усилия и да се срещате с хора, които работят в компанията, в която искате да постъпите. Това може да се окаже по-лесно, отколкото мислите.

Заявете гласно на своите познати, че търсите работа. Попитайте ги дали могат да ви свържат с подходящи работодатели или пък биха желали да прекарате известно време заедно. Не знаете с кого може да се запознаете при една такава среща.

Възможностите са много. Бъдете постоянни. Сега не му е времето да изпускате нервите си. 

Ако не успеете по този начин да си намерите работа, все още разполагате и с друга – да изпратите своето CV на хора, които работят в компанията, в която искате да бъдете наети.

Разгледайте за служители в LinkedIn, ако нямате преки познати.

Задавайте въпроси за организацията, за работата им и т.н. Разкажете за себе си. Много компании предлагат бонуси на служителите, които успеят да намерят нови подходящи кандидати за работа.

При всички положения ще успеете да завържете познанство. Освен това компанията ще ви забележи и след известно време е напълно възможно да ви потърси.