Има доста начини, по които влудяваме кучетата, без изобщо да подозираме. Ето някои от нещата, които четириногите ни приятели никак не обичат да правим.

1. Да ги гушкате

Може да си мислите, че няма лошо в това да обвиеш ръце около врата на любимото животно, но учени са открили, че това стресира кучето. Макар някои от тях да изтърпяват прегръдката, други я виждат като агресивен акт на доминация.

2. Да им говорите повече с думи, отколкото с движения

Тъй като кучетата не разбират какво им казваме, освен няколко думи и фрази, те имат нужда от жестове, за да разберат какво се иска от тях. Смесването на вербални и физически команди е объркващо за тях.

3. Да ги потупвате по главата

За нас е най-нормално да се претегнеш и да погалиш кучето по главата. Въпреки, че много от тях ще го изтърпят, повечето няма да са доволни. 

4. Да ги гледате в очите продължително

Може да се взирате, колкото си щете, в очите на домашния ви любимец, но когато си имате работа с непознато куче, това е твърде нежелателно. Може да задейства агресивна реакция. 

5. Да ги оставите без ред и организация

Кучетата обичат нещата да са предвидими и да знаят какви са границите им. Ако се придържате към реда и прилагате правилата, те ще са спокойни и ще ви имат доверие.

6. Да ги държите на къс повод

Кучетата умеят майсторски да тълкуват чувствата ви чрез повода. Когато го тържите изкъсо, те чувстват, че сте стресирани и се чувстват напрегнати на свой ред. Когато държите каишката свободно, това е сигнал, че всичко е наред, така че могат също да се успокоят.

7. Да не им позволявате да душат по земята

Изследването на околната среда чрез обонянието е нещо като азбуката за кучето. Ако не го оставяте на спокойствие да подуши наоколо, когато сте на разходка, то не може да се потопи в света отвъд входната ви врата. 

8. Да ги карате да общуват с хора и кучета, които не обичат

Да карате кучето да се изправи срещу страховете си и да контактува с други кучета или непознати, от които се страхува, или просто не иска да общува често, е контрапродуктивно и може да бъде последвано от ухапване.

9. Да бъдете напрегнати

Тъй като са експерти в разчитането на езика на тялото, кучетата лесно усещат и отразяват начина, по който се чувстваме. Колкото по-напрегнати сте вие, толкова по-напрегнато става и то. Ако искате домашния ви любимец да се успокои, първо се успокойте вие. 

10. Да бъдете скучни

Стопани, заети с досадна къщна работа, които не искат да си играят с теб – това е кошмарът на всеки домашен любимец. Не забравяйте да прекарвате весели моменти заедно с верния си приятел, който цял ден ви е чакал да се приберете и да си играете. 

11. Да ги излагате на силни миризми

Кучетата са между 10 и 100 хиляди пъти по-чувствителни към аромати, отколкото сме ние. Заради това те мразят силните миризми. Ако планирате да използвате силни почистващи препарати, които смущават обонянието им, направете им услуга и го правете, когато те са далеч.