Един от основните въпроси, който стои пред много родители, е колко високо ще стане детето им, когато порасне. Дали ще прилича повече на мама или пък на татко. Дали ще е най-високото в класа или съвсем не. И всъщност е доста спорно да се определи преди тийнейджърството, защото тогава се случват най-съществените промени.

Педиатрите в САЩ са спестили тези питания на родителите, защото използват формула за измерване на бъдещия ръст, още докато детето е бебе. Математическото уравнение се използва от 1970 г. и според последни изследвания, проведени от учени в Хелзинки, прогнозата се доближава невероятно много до бъдещата реалност. Ето как да изчислите:

Бъдеща височина за момиченце:

Съберете общата височина на двамата родители. Извадете от сбора 5 сантиметра и разделете полученото число на две. Резултатът представлява 92 % вероятността това да е височината на вашата дъщеря един ден.

Бъдеща височина за момченце:

Съберете общата височина на двамата родители. Добавете 13 сантиметра и разделете полученото число на 2. 90 % е вероятността това да е височината на вашето момченце, когато стане голямо.