Всички сме чували всевъзможни обяснения на зачестилата през зимата реплика “Хвана ме ток от дръжката на вратата”. Най-масовият коментар след това е, че ако човек спре да носи дрехи от изкуствени материи, това няма да се случва. Животът обаче опровергава теорията минути по-късно, когато колега с “правилно” облекло влезе в ролята на ударен от замаскирана “електрическа палка”. Тогава гадаенето ражда други версии и съвети, в повечето случаи се стига до вменяване на екстрасенски способности на тези, дето ги хваща ток от всичко. Даже от хора!

Токовият удар от предмети извън електрическата мрежа просто ни подсеща да върнем здравословното равновесие в заобикалящата ни среда, пише 24 часа. Още по-точно, да увеличим влажността на въздуха в помещението, за да попречим на наелектризирането, обясни метеорологът проф. Валери Спиридонов. През мразовитите зими влажността на въздуха пада много по две причини: студеният въздух по принцип е по-сух, а отоплителните уреди допълнително го пресушават.

“Спомнете си популярния опит с разресване на косата с гребен – когато тя е суха и пуснем в близост малки късчета хартия, те полепват върху главата, но щом косата се намокри – фокусът вече не се получава, косата не се наелектризира. В живота нещата са подобни. Много повърхности, дрехи, настилки лесно се наелектризират в условия на ниска относителна влажност, защото много сухият въздух не позволява тези заряди и да се разредят по естествен начин. Превръщаме се в нещо като кондензаторчета – зареждаме се и се разреждаме чрез всяка повърхност, до която се докоснем. Тогава се получава привличащият внимание ефект да те удря ток от всичко”, допълва проф. Спиридонов.

А как се получава материалната искра между хора? “И на мен ми се е случвало в затворено помещение с мокет, изкуствени пердета и т.н. през зимата при много ниска относителна влажност, да излязат искри между мен и друг човек. Това е в зависимост от заряда - получава се, когато в зависимост от дрехите и повърхностите край себе си единият човек е натрупал положителен заряд, а другият – отрицателен. Тогава при ръкуване или друг допир е напълно нормално да излязат искри, казва проф. Спиридонов.

Не може да се каже при какъв точно процент относителна влажност на въздуха ще се стигне до наелектризиране, защото различните дрехи, повърхности и видът на отоплението влияят по свой начин. Но да приемем за средна стойност 50%, казва ученият. Точният процент няма значение, ако се стига до искри. Но можем на мига да ги омаломощим, като увеличим въздушната влажност, за да се разреждат зарядите по естествен път. Достъпният за всеки дом и офис бърз метод е просто да се сложат купи с вода за изпаряване или влажни кърпи. По-луксозен вариант са специалните овлажнители, които разпрашават водата до мъгла. От позиция на здравето човек се чувства в температурен комфорт при 20-25 градуса и влажност на въздуха е 30-60%, обяснява специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова.