Човечеството може би се приближава до абсолютното си унищожение по-близо от когато и да било. Група учени от Чикаго, натоварени със задачаите да изчислят колко близо сме до апокалипсис, ще обявят дали събитията, станали през 2016 година са преместили стрелките на Часовникът на Страшния съд.

Емблематичният часовник в момента е спрял на три минути преди полунощ, като полунощ символизира краят на човечеството, пише CNN. За последно стрелките са сочели 3 минути преди полунощ през 1949 г., когато е започнала надпреварата по ядрено въоръжаване.

Очаква се часовникът да се приближи с още една минута по-близо до полунощ, като по този начин ще постави 2016 година на едно място с 1953-а, когато са проведени първите тестове на водородни бомби в САЩ, а след това и Съветския съюз.

Две минути преди полунощ е най-близкия час, показван от Часовника на Страшния съд някога.

Бюлетинът на ядрените учени посочва, че се взимат предвид множество събития от последната година, за да се определи по-близо ли сме до евентуалното си унищожение. Сред тях влизат възходът на национализма по света, коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за ядрените оръжия и проблемите с климата, както и сериозните проблеми за глобалната сигурност.

Часовникът на Страшния съд се поддържа от екип от нобелови лауреати в т.нар. Бюлетин на ядрените учени, който изработва анализи, за да настройва часовника от 1945 година насам.

 Превод: TrafficNews.bg