Пиенето, стига да е умерено, помага за сплотяване на колектива, а това се отразява добре на самочувствието на хората, твърдят учени от Оксфордския университет, цитирани от Нюзру.

Учените са анализирали данни от три изследвания, като са се интересували от връзката между честотата и местата на запивките и социалния опит и самочувствие. Резултатите показаха, че хората, които редовно ходят в местната кръчма, разположена до дома или работата, по правило по-често са доволни, чувстват се част от група и се доверяват повече на другите й членове.

Тези, които не посещават подобно заведение, по правило са с по-малък кръг приятели, по-рядко се чувстват част от група и по-малко се доверяват на другите.

Пиещите в местните кръчми обикновено се събират на малки групи и всеки участва в разговора. Тези, които ходят в заведения в центъра на града, пият в по-големи компании и по-малко разговарят.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Медикъл експрес". Специалистите подчертават, че социалните връзки защитават хората от психични и соматични заболявания.