Има поверие, че колкото повече радост и добро настроение има в новогодишната нощ, толкова по-щастлива и спорна ще бъде новата година.

И да не вярваме в поверия, всеки от нас се стреми да допринесе за празничното настроение. А тъй като посрещането на Новата година по традиция е свързано с по-дългите часове, прекарани около масата, всяка година в милиони домове се повтаря суетенето в кухнята около печката и подреждането на новогодишната трапеза. Но нали подготовката на всеки празник вече е част от него. Нека не пестим сили и време и да изненадаме всички с нещо по-различно от неделното меню.

Ето няколко рецепти, които може би ще ви помогнат да разнообразите новогодишната си трапеза.

КЪПАНА ПИТКА


Продукти: 4 яйца, 1суп. лъж. захар, 1 равна суп. лъж. сол, 5 суп. лъж. олио, 1 кофичка кисело мляко, мая, брашно

В пресятото брашно се прави кладенче и се изсипват продуктите, като маята се размива на кашичка с малко хладка вода, а от четвъртото яйце се отделя жълтъка и се оставя за намазване отгоре. Омесва се и се слага в тънка кърпа (най-добре от тензух), завързват се краищата й като бохча и се потапя в голям съд (тенджера, кофа) с хладка вода.

Когато тестото втаса, бохчичката с тестото изплува. Тогава се изважда, изцежда се от водата и се изсипва върху масата, където сте месили тестото; може да се премеси отново с малко брашно, но за кратко, оформя се, слага се в намазаната с мазнина и поръсена с брашно тавичка, където ще се пече (по-добре е тя да е малка, дори тортената форма върши по-добра работа, защото е с високи стенички и така питката става по-висока, по-бухнала), оформя се. Може да се откъсне малко от тестото и да се направят различни фигурки - цвете, клонче, зависи от фантазията и сръчността, които се залепват отгоре. После питката се намазва с отделения жълтък и се пече в гореща фурна до зачервяване.

Ако не ви се занимава с "къпане" , след като омесите тестото, го оформете направо в тавичката и оставете питката на топличко да втаса, тогава я намажете с жълтъка и я печете. Резултатът е не по-лош.

КАПАМА


Продукти: 1 средно голяма кисела зелка, едно пиле (може и само пилешки бутчета), малко пушени гърди, едно парче сурова домашна наденица, шарено свинско месо, ориз, лук, сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, бяло вино.

Количеството на всички продукти може да изберете според личния си вкус, броя на гостите и не на последно място според големината на глинения съд, в който ще печете капамата. Ако нямате глинен съд, може да използвате и голяма йенска тенджера с добре прилепнал капак, но миенето й след това е ваша грижа.

От зелката отделяте по-големите и здрави листа за сърмички, а останалата част нарязвате на ситно. Свинското месо нарязвате на хапки, а една част - по-шареното месо, отделяте за плънката на сармите. В машинката за мелене на месо използвайте приставката с елиптични прорези, така месото ще стане едро смляно. Ако нямате машинка, накълцайте го с остър нож на много ситни парченца. Ако сте решили да използвате цяло пиле, все пак ви съветвам да отделите крилцата и фенера - само ще заемат мястото на по-съществените съставки.

Приготвяме отначало сармичките - със сигурност знаете как, но все пак ще припомня. Запържва се една глава лук, добавя се месото - едро смляно или ситно накълцано, после измития ориз и малко ситно нарязано зеле, разбърква се, ръси се с червен пипер, сол, черен пипер, сушена ронена чубрица, залива се с малко сок от зелето и като се изпари течността се завиват сармите.

След като вече всичко сме приготвили - нарязали сме пушените гърди на ивички, наденицата на парчета, а пилето на порции, започваме да нареждаме всичко в съда. На дъното редим зеле, ръсим го с червен пипер и чубрица, отгоре останалите меса и между тях сърмичките, между редовете отново зеле - и така докато наредим всичко. По-добре е все пак последният ред да е от зеле. Заливаме с малко бяло вино и зелева чорба, а ако тя е много солена и кисела, слагаме вода и само малко от нея.

После пъхаме във фурната и... сме свободни за три часа.

БАНИЦА С КЪСМЕТИ (мързелива)


Продукти за тестото: 1/2 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 2 суп. лъж. оцет, 3-4 суп. лъж. олио, 2 суп. лъж. захар, 1 чаена лъж. сол, брашно (според мен най-добре се точи брашното на Софийския мелничен комбинат тип 500 или екстра).

Продукти за плънката: Разбъркват се: натрошено краве сирене, яйце, 2-3 лъжици кисело мляко, половин чаена лъжичка сода.

От продуктите се замесва меко тесто. Смело може да се ползва миксер - става за минути, бърка се добавяйки брашно, докато започне да се отделя от стените на съда. За по-малка баница може да се направи и половин доза.
Тестото се оставя в хладилника да почива 1 час.

През това време може да се приготвят късметчетата. Във всеки дом традициите са различни. Ще ви кажа за една, която знам от майка ми, и използваме в моето семейство. Приготвят се късметчета с едно повече от членовете на семейството - то се нарича за къщата, за Новата година. Късметите се наричат предварително. Например: парченце ябълка - любов; монета - късмет, пари; бадемче - успех; орехова ядка - учение; зърна бял боб - труд; клонче от дрян - здраве и т.н. Може да се продължи с фъстък - път или леща - мързел;))

Тестото се премесва с малко брашно и се разделя на 6 части. Всяка от тях ще бъде една кора от баницата. Някъде след втората, третата, наредете късметите, но отбележете до стените на тавичката с клечка за зъби къде сте ги сложили. Като наредите всички кори, ще нарежете предварително баницата на толкова парчета, колкото са късметите, и ще отстраните клечките.

Всяка от 6-те части (ако правите половин доза, може да разделите тестото на 3-4 части) се разточва до размер около 40 см, реже на 12 сектора, но не докрая, в средата остава неразрязана част. Маже се с мазнина - най-добре разтопен маргарин ("Калиакра", да речем), може с масло или дори с олио. Обръщат се всички сектори — два по два срещуположно. После се точи до размера на тавичката. Ако се получи малко по-голяма коричка, тя се надипля, за да се събере. Между корите се ръси мазнина и от плънката. Така се подреждат и 6-те корички. Поръсва се с мазнина. Реже се внимателно между късметите и се пече. Като се извади, се ръсва с малко вода и се покрива с кърпа "да почине".

Добре е вечерята да започне с баницата. Иначе на сит стомах, не е същото, пък и всеки е любопитен какво му носи Новата година. Завърта я най-възрастният член на семейството, като предварително се уговаря къде на трапезата седи Новата година — там е късметът на къщата.

ПАРФЕ С ПЛОДОВЕ


Продукти: за блата — 2 яйца, 4 лъжици захар, 4 лъжици брашно;

И още: 1 голяма кофичка заквасена сметана, пудра захар, 2 суп лъж. желатин (за 1/2 л течност), 2 банана, портокал, стафиди, орехови ядки, ванилия или ромова есенция, 1 кафяна чашка портокалов сок (или друг по вкус). За украса може да се използва киви, шоколадови пръчици или просто се настъргва парченце шоколад.

Продуктите за блата се разбъркват с миксер, изсипват се в тортена форма, чиито стени се отварят и свалят. върху намаслен пергамент. Пече се в загрята фурна, докато отдолу се зарумени.
Сметаната се разбърква с пудрата захар. Прибавя се един портокал, нарязан на ситно, орехови ядки - също нарязани и попарените стафиди. Може да се добавят и парченца смокини от сладко. Ароматизира се. Желатинът се разтваря с 6 лъжици хладка вода и като попие се поставя на водна баня, за да се втечни. След което се прибавя внимателно към сметаната с плодовете при постоянно бъркане.

Изпеченият блат се поставя в тортена чиния и отстрани се слага страничната част на тортената форма (за да задържи сметаната; после се отстранява). Напоява се с портокаловия сок - може да се използва и всеки друг или просто малко вода със захар и лъжица коняк, например. Нареждат се бананите, нарязани на кръгчета. През това време сметаната сигурно е започнала да се сгъстява, не чакайте да се втвърди съвсем и я изсипете върху блата с бананите. Като се стегне, се украсява по желание - с плод, настърган шоколад или смлени орехови ядки. Стои на хладно. Преди поднасяне се отстранява страничната част на тортената форма.

ТrafficNews.bg