„Аерофлот“ забранява превозването на борда на самолетите му на кучета от породата на брахифецалните – в това семейство влизат мопсове, пекинези, Бостън териер, боксер, булдог и други подобни, чиято муцуна е сплескана.

В списъка със забранените пътници са също така болните и експерименталните животни или птици, животните, които се отнасят към групата на влечугите, гризачите, насекомите и рибите. Освен това не се допускат други морски или речни животни, които изискват превозване във вода, съобщава пресслужбата на превозвача, цитирана от агенция „Москва“.

Представител на авиокомпанията пояснява, че към брахицефалните породи се отнасят кучетата с къса лицева част на черепа - булдог (английски, френски, американски), мопс, пекинез, ши-тцу, боксер, грифон (белгийски, брюкселски), Бостън териер, бордоски дог, японски хин.

Тук е моментът да отбележим, че в ред големи световни авиокомпании съществуват ограничения, когато става дума за превозване на кучета, отнасящи се към брахицефалните породи.

Кучетата с приплеснат нос са особено чувствителни към резките промени на температурата и стреса. Поради това превозвачите препоръчват да не се превозват такива животни, ако температурата на летището превишава 27 градуса по Целзий, тъй като в противен случай се рискува здравето на питомеца.

То може да бъде сериозно влошено, а също така и съществува риск от смърт по време на пътуването.

Органите на дишането на тези животни са устроени така, че при определени обстоятелства, в това число и по време на полет, при тях е налице повишен риск от асфикция – задушаване, допълва представителят на авиокомпанията.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg