Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Рождество Христово и представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво.

Дръвчето се украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства. Макар че днес коледната елха се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в древността.

В Древен Египет са украсявали палмите. Германските племена по-късно украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината - 21 декември.

В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Постепенно украсите на елхата стават по-богати. Коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.

Обикновено на върха на коледната елха стои голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Популярна украса за елхите са и ангелчетата, захарните пръчки, разноцветни топки и свещички, гирлянди.

Многобройни са символите, които кръжат около Коледа. Според някои легенди традицията с украсяването на елхата води началото си от езическите празненства.

В историята на много народи има определени ритуали, свързани с украсата на дръвчета. Първоначално елхата се свързва с вярата във вечната сила на природата.

Римляните украсяват дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на бог Сатурн.

През XVII век навлизат нови мотиви. В Германия започват да се произвеждат добре познатите ни гирлянди, като в началото се използва истинско сребро, от което се изтеглят тънки нишки. През XIX век настъпва истинска революция в украсата на коледната елха.

Започват да се произвеждат стъклени топки с разнообразни цветове и хартиени гирлянди. Малко бяло ангелче кацва на върха. Родителите започват да оставят под елхата подаръци за децата си.

През 1882 година американците патентоват електрическите лампички. Празничното дърво бързо придобива популярност и в цяла Европа. За първи път у нас коледна елха се появява в края на XIX век в Царския дворец в София. Поводът обаче не е Коледа, а новогодишен бал, организиран от княз Александър Батенберг.

Според поверието всяка година се купува и нова играчка. Така коледната елха се превръща в една история на семейството, защото всяка една играчка бележи една година от живота му.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните в България.

В Япония коледното дръвче е популярно вече и там, макар че повечето японци не са християни.

Весели Празници! 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg