Новата заповед на д-р Мирослав Ненков да отпаднат графиците за инвазивните кардиологии раздели специалистите още в първия ден от влизането си в сила. Нареждането предвижда всички пациенти с инфаркт да бъдат транспортирани до най-близката болница. Досега лечебните заведения с такива звена дежуряха по график.  

Според едни специалисти ще се създадат изключително големи проблеми. Ако линейката откара пациента в болница, която няма потенциал да го обслужи, транспортирането в друга може да струва човешки живот. Използването на "златния час" и поставянето навреме на стент в запушената артерия в този случай е от изключителна важност. Други твърдят, че заповедта не ги притеснява, тъй като винаги са подготвени да поемат пострадалия човек. Трети заявиха, че в нареждането има резон, но за София, където трафикът е много голям, а инвазивните кардиологии повече, съобщават от marica.bg

МБАЛ „Света Каридад” има възможност да поема спешни случаи 24-часово. Но инвазивната кардиология изисква да има някакъв ред. Не може пациентите да постъпват на случаен принцип. Без да са уточнени ясните правила и редът, ще настъпи нечиста конкуренция между отделните лечебни заведения. Много често не е ясно дали пациентът е болен от сърце, може да има друг проблем. Трябва да се осигурят консултанти, коментира изпълнителният директор на МБАЛ „Света Каридад” Васил Ангелов. Той допълни, че определени болници имат интерес от тази заповед и е необходима дискусия по темата. 

Новата заповед не притеснява МБАЛ „Пълмед”. Поддържаме много голям екип и можем да осигурим 30 дни в месеца инвазивни кардиолози, а не само дежурни лекари. Твърдя, че това го има на малко места, без да обиждам останалите в града, бе коментарът на управителя на МБАЛ „Пълмед” д-р Иван Маджаров. Той допълни, че преди графикът е давал възможност болниците да разполагат с  инвазивни кардиолози само в периода, в който са дежурни. Ако лечебното заведение няма дежурен инвазьор, а линейката докара човек, би трябвало вече да откаже да извършва такава дейност, допълни още бившият директор на РЗОК. 

Управителят на МБАЛ „Свети Иван Рилски” д-р Николай Салутски смята, че новосъздалата се ситуация може да бъде коментирана, след като мине време. Необходимо е да видя каква е разликата, как е било преди и как ще е сега. Ние поддържаме постоянна спешност. Имаме и специалисти. Но още е рано за сравнение, смята д-р Салутски.   

В Пловдив има още две лечебни заведения с инвазивни кардиологии - УМБАЛ „Свети Георги” и МБАЛ „Пловдив”.

TrafficNews.bg