Новите технологии позволяват лесно да се проследяват клиентите на мобилните мрежи. Специалистите се опасяват тези технологии да не попаднат в грешните ръце- хакери и криминални групировки.
Изобретателите на системата са готови да предоставят на правителствата нова възможност- без излишни усилия да следят местоположението на всеки гражданин, който има мобилен телефон. Няма значение дали е на съседната улица или на друг континент.
Проследяването на местоположението не е новина за съвременния човек. Например Британският център за правителствена връзка отдавна използва данните от мобилните телефони.Експертите утвърждават, че новите технологии надминават всичко познато. Благодарение на тях се появява възможност да следим хората 24 часа във всяка част от света.
За сега няма сведения кои държави притежават тази система. Според информация от анонимен източник в последните години десетки държави се снабдиха с тази технология. Сред предполагаемите страни са Мексико, Нигерия, Конго, Зимбабве.
„Всеки диктатор, който има пари, ще може да следи служителите си, където и да са”,- заявява Ерик Кинг от организацията Privacy International. Кинг е против злоупотребата с технологиите за проследяване и смята, че новите системи може да станат огромен проблем за обществото.

Източник: russian.rt.com; Превод: Ирина Минчева, TrafficNews.bg