Исландският вулкан Бардарбунга, който се активизира в средата на месеца, започна да изригва, предаде БТА, като се позова на Метеорологичната служба на Исландия, следяща за вулканичната активност в страната.Изригването е регистрирано малко преди 09.00 часа българско време в приблизително същия регион, където имаше по-слабо изригване в петък, съобщават местните власти.

Властите в Исландия обявиха най-високия - червен код за ниво на опасност за въздушния транспорт. Мярката се налага заради започнало изригване на вулкана Бардарбунга, съобщи днес местната радиотелевизионна компания РУВ.Според медията изригването на вулкана е в северната му част, като по-рано беше съобщено, че лавата си пробива път през 100-метрова пукнатина в ледената покривка на вулканичния масив.

За авиацията е обявена най-високата - червена - степен на опасност. Небето над Североизточна и Централна Исландия остава затворено за самолети, изпълняващи полети до 5.5 хиляди метра. В тази зона се намира летището Акюрейри.

По данни на метеорологичната служба изригването е започнало в 00,02 ч. местно време. Към 02,40 ч. местно време активността на изригването е намаляла. Разломът, който се е образувал, е дълъг около 300 метра. Магмата се излива на повърхността относително спокойно във вид на поток. В резултат на това сеизмичната активност в района на вулкана не е особено висока. Засега заплахата за хората е минимална. Районът, в който се намира вулканът, е обширен, но практически ненаселен. Той беше затворен за посещение още миналата седмица.

Бардарбунга се активизира на 16 август. Той е разположен под най-големия ледник на страната Ватнайекютъл, издигащ се на височина от 2000 метра. Бардарбунга за последно изригна през 1910 г.

TrafficNews.bg