Ранното бащинство е свързано с рискове децата да имат здравни проблеми заради повечето генни мутации в семенната течност на тийнейджърите, съобщи АФП.

За да търсят отговор на въпроса защо децата на тийнейджърите по-често страдат от аутизъм, шизофрения и спина бифида, като при по-възрастните бащи, учените от университета на Кембридж изследваха ДНК на над 24 000 родители и поколението им от Германия, Австрия, Близкия изток и Африка.

Най-младата майка е била на 11 години, а най-възрастната на 52. При бащите най-младият бил на 12 години, а най-възрастният на 70.

Резултатите показват, че бащите тийнейджъри имат 30 процента допълнителни генни мутации в спермата в сравнение с тези на 20 години. След 40-тата година обаче отново се забелязват повече генни мутации.

Авторите на изследването имат няколко хипотези. Едната от тях е, че механизмите на копиране на ДНК дават повече грешки в началото на пубертета.

"Не е ясно защо при тийнейджърите има повече генни мутации, отколкото при по-възрастните мъже", казва д-р Питър Фостър – автор на екипа от учени от Германия и Австрия, които са провели проучването, цитира "Дейли мейл".

Според специалистът едно от предполагаемите обяснения е, че репродуктивната система при младежите трябва да се „разработи“, за да може да функционира безпроблемно.

Друго възможно обяснение е, че може системата им да работи по-бързо и по тази причина да дава повече грешки, казва още д-р Фостър.

Експертът обаче е категоричен, че данните от проучването не са основа за притеснение, тъй като става въпрос за малък брой случаи.

При средностатистическия мъж има 1,5% риск от това да даде живот на бебе с генетичен проблем. При тийнейджърите този риск е 2%. Това е значително увеличение, когато става дума за населението, но пък индивидуално погледнато процентът не е много по-голям.

Предишни изследвания показаха, че качеството на спермата на мъжете над 45 години се влошава. Децата на такива бащи са 3,5 пъти по-застрашени от аутизъм и 25 пъти от психично заболяване.

Британските учени напомнят, че най-добрата възраст за бащинство е между 20 и 35 години.