Тийнейджърите милионери не са рядкост в развлекателната индустрия. Ако едно хлапе притежава дарба, може без проблеми да печели яко още преди пълнолетието си. По-голяма рядкост обаче са юношите, които са натрупали състояние със собствен бизнес. Често се чуват истории за момчета, които създават малки компании, за да печелят пари, с които да платят университетското си образование. След като дойде време за следване, продажбата на лакомства или някаква странна стока остава на заден план в полза на по-стабилни и доходоносни начинания. Не са много тези от невръстните предприемачи, които постигат успех, гарниран с тлъсти банкови сметки. Сайтът successstories.co.събра историите на 10 тийнейджъри, които са изключение от правилото. Техните хобита са им донесли значителни приходи.

1. Крис Филипс забелязва през 2002 г., че интернет набира сериозна популярност и правилно прогнозира, че може да има ръст в търсенето на хостинг услуги. На 17 англичанинът създава dot5hosting, а в рамките на две години вече е спечелил над милион долара. С годините износът му се разраства заедно с интернет и включва и много други услуги, от която една компания би имала нужда, за да се популяризира онлайн в модерния свят. Днес Крис е на 29, а бизнесът му струва 82 милиона.

2. Шон Белник е едва на 14, когато инвестира 500 долара в собствен бизнес на име bizchair.com. Първоначалният му капитал е натрупан от косенето на дворове и продажбата на култовите детски карти Покемон. Белник проучил бизнеса на своя пастрок, който продавал офис мебели. С навлизането на интернет момчето забелязва колко пари биха се спестявали, ако бъде "отрязан" посредникът и се пазарува директно онлайн. До 16-ата си година Белник става милионер. Днес bizchair е се разраснала до такава степен, че централата й е построена на площ от 70 акра в Джорджия. Компанията на 24-годишния американец е оценена на 42 милиона долара.

3. Адам Хилдрет е на 17, когато създава Dubit Limited - социална мрежа за тийнейджъри, която по едно време е една от най-големите във Великобритания. Бизнесът на Хилдрет обаче еволюира и сега той консултира компании за това как да рекламират продуктите си на млади хора. Хилдрет създава и Crisp Thinking - компания, посветена на развитието на технологии за защита на децата онлайн. В определен момент Хилдрет е сред 20-те най-богати тийнейджъри във Великобритания. Компанията му днес се оценява на 40 милиона долара.

4. Робърт Ней е дете-чудо. На 14 той няма никакъв опит в програмирането, но успява да се научи по стария начин - в библиотеката. За един месец Ней написва сериозна част от кода за играта си Bubble Ball. След като я завършва, Ней качва приложението за безплатно сваляне в онлайн магазина на "Епъл". За две седмици играта е свалена над милион пъти и в крайна сметка детронира невероятно популярната Angry Birds като най-сваляната безплатна игра. В определен период от 2 седмици играта носи на Ней близо два милиона долара.

5. Първият милион на Джон Куун идва преди още да е навършил 16. На съвсем крехка възраст Куун отваря Extreme Performance Motorsports - магазин за авточасти. Той набира сериозна популярност, след като предаването Pimp My Ride по MTV започва да го използва като ексклузивен доставчик. След като влиза в университет, Куун разширява бизнеса си и с производство. Впоследствие се пренасочва към света на модата и в момента ръководи 8732 магазина за дрехи втора употреба заедно със своя партньор, рапъра Young Jeezy.

6. Правенето на бизнес като че ли винаги се е отдавало на Камерън Джонсън. Когато бил едва на 5, той продавал зеленчуци от врата на врата. На 9 американецът вече има собствена компания за картички на име "Поздравления и сълзи". На 12 Камерън започва да купува и продава плюшените играчки Beanie Babies, когато е пикът на тяхната популярност. След като бизнесът с играчки замира, Джонсън използва спечелените 50 000 долара и създава My EZ Mail, конфиденциална услуга за препращане на имейли. След това основава и компания за интернет реклама на име SurfingPrizes.com. Когато е на 15, той вече прави по близо 400 000 долара на месец. По времето, когато влиза в университет, младежът има и друг сайт на име CertificateSwap.com, който впоследствие продава за шестцифрена сума.

7. Когато е на 14, Ашли Куолс пуска сайт на име WhateverLife.com, където показва дизайнерските си умения на заинтересовани купувачи. По това време сайтът й не генерира почти никакъв трафик. На следващата година Ашли започва да предлага услугите си на съученици, които искали по-персонализирани профили в MySpace и в други социални мрежи. С увеличаването на трафика и рекламата от уста на уста, Ашли се присъединява към Google Adsense и започва да получава дял от рекламните проходи. С нарастването на трафика, тя вече сключва сделки с хора, които рекламират продуктите си директно на нейния сайт. WhateverLife.com в момента има около 7 милиона потребители месечно и носи на Ашли милиони долари от реклами. 

8. Фрейзър Дохърти полага основите на своята компания SuperJam на стойност 1, 2 милиона долара, като продава рецептите за сладката на баба си. С времето младежът добавя свои идеи в рецептите и дори развива начини да прави конфитюр изцяло от плодове. Това се разчува в Шотландия и той сключва договор с известна верига със 184 магазина. Впоследствие неговите продукти вече се предлагат в 2000 супермаркети, както и в други страни. Името SuperJam дори бе обявено от Националния музей на Шотландия за "легендарна шотландска марка." Дохърти доразвива бизнеса си, като пуска и готварска книга с името на компанията си.

9. Ник Д'Алойзио е самоук програмист, който започва обучението си с книга за абсолютно начинаещи. След като усвоява програмирането, Ник пуска първото си приложение, когато е едва на 12, а после създава ново приложение всяка лятна ваканция. В крайна сметка, когато е на 15, разработва приложение на име Trimit, което създава кратки резюмета на дълги статии. Милиардер от Хонконг вижда потенциал и дава на Ник 300 000 долара, за да усъвършенства приложението. От преработката се ражда Summly - приложение, за което Yahoo плати 30 милиона долара. Освен това 19-годишният днес британски тийнейджър се сдоби и с пост в компанията. 

10. Джордан Марон, известен още като "Капитан Спарклез", е от малцината късметлии, които превръщат хобито си в мултимилионен източник на доходи. Неговият канал в YouTube тръгва, когато той е само на 18, а първият му канал ProsDontTalkSh стартира дори преди това. Джордан пускал основно видеа, свързани с играта Call of Duty, но започва да набира популярност, чак след като стартира каналът "Капитан Спарклез", където става известен с видеата си за Minecraft и пародиите на песни. Днес роденият в Ел Ей 23-годишен младок е една от най-печелившите звезди в YouTube - с милиони абонати на канала си, милиарди гледания и лично състояние от 8, 2 милиона долара.

TrafficNews.bg