Лятото идва, а с него и жегата. Един от големите проблеми  при температури над 30 градуса е пътуването в градския транспорт. В момента под тепетата половината автобуси са оборудвани с климатици, като често е чиста лотария дали следващият автобус ще бъде охладен.

Наши читатели ни сигнализираха, че въпреки жегата, която все по-трайно се настанява в Пловдив, много автобуси нямат охлаждаща система или не я пускат.

„Имам оплакване относно градския транспорт в Пловдив.Повечето автобуси са в движение без климатик,особено в най-горещите часове на деня.Пътуват възрастни хора с проблеми,ниско кръвно и т.н.Смятам,че трябва да се вземат мерки и такива транспортни средства да се спрат от движение“, пише нашата читателка.

Проблемът с климатиците обаче не може да бъде решен толкова лесно. Във всички стари договори климатикът не е задължително условие за превоз на пътници. Въпреки това голяма част от тези автобуси са оборудвани с охлаждащи системи.  В момента въври голяма обществена поръчка за 13 линии от градския транспорт, като в условията е записано задължително наличието на климатична система.

Често обаче автобуси, които имат климатик стоят с отворена предна врата на шофьора, а хората влизат в полемика с персонала заради непуснатата система. Кога обаче автобусите, оборудвани с климатична система задължително трябва да я пуснат?

Според общинските наредби, ако градусите навън са над 27 задължително или трябва да има пуснат климатик, или 80 % от прозорците да са отваряеми.  В противен случай автобусът няма право да изпълнява курсове. Забранено е и отварянето на врати в движение.

От градската администрация се надяват до една година да няма нито един автобус без климатична система, но дотогава всичко зависи от благоразположението на превозвачите и шофьорите.