Чували с боклуци, остатъци от храни и напитки, тоалетни принадлежности и всякакви други отпадъци отново заляха контейнерите за смет във вилната зона на село Белащица, сигнализираха ни наши читатели.

По думите им проблемите с боклука са от години, но винаги започват с идването на топлото време. Тогава ресторантът към резиденция Алхимика на известния здравен мениджър д-р Невен Енчев отваря врати, с което се увеличава и обема на отпадъците.  От снимките, които ни пращат ясно личи, че голяма част от боклуците са остатъци от хранителни продукти от професионална кухня.  

Обтегнатите отношения между живеещи в двете местности и д-р Енчев са добре известни. Двете страни се обвиняват взаимно в незаконно строителство и замърсяване на цялата зона. 

Наш репортер се свърза с кметицата на село Белащица Цветанка Читакова, за да й предаде сигнала. Тя заяви, че проблемите във вилната зона са й до болка познати.  След скандалите миналата година тя е разпоредила на мястото на старите контейнери да бъде сложена гондола, която побира четири пъти повече смет. Оказа се обаче, че и това не е достатъчно…

„Един от големите проблеми в местността е, че от близо 250 къщи са декларирани едва 60-70. Другите къщи нито плащат данъци, нито знаем дали в тях живеят хора. Всеки обаче изхвърля отпадъците си във въпросните контейнери.  На базата на къщите, които имаме записано, че са обитаеми,  тези контейнери са достатъчни”, обяснява кметицата. Тя заяви, че от Община Родопи правят проверка кои къщи са обитаеми и недекларирани, за да се вземат мерки и да не плащат данъци и такса смет само малцина.

Оказа се обаче, че това не е единственият проблем.

„Постоянно пращам проверки на място. Какво се получава: тъй като отворите на гондолата са по-малки – някои по-големи чували ги запушват. Хората вместо до ги вкарат вътре, те ги оставят така и си тръгват. Така следващите директно оставят чувалите край гондолата, други пък изхвърлят чантите с отпадъци директно от колата.  Накрая – гондолата е празна, а целият боклук е край нея. Да, предполага се, че д-р Енчев изхвърля повече отпадъци от останалите, но тези контейнери се ползват от над 200 семейства. Ще го помоля да направи забележка на служителите си, да изхвърлят чувалите си в самия контейнер, който почти винаги е празен”, заяви  Читакова.

За друг проблем, който ни сигнализираха живеещи в местността са зарите и пиротехниката, които са ежедневие през лятото. През последните няколко дни е имало заря покрай абитуриентските балове – част от тях преди 23.00 часа, други след въпросния час.

Кметицата обясни, че издаденото разрешително за пиротеxника се извършва от Община Родопи по нейно предписание. Тя е издала такова до 23.00 часа, тъй като зарята било нещо неизменно към по-големите празници. Читакова заяви, че ако действителност е имало заря след 23.00 часа през лятото, то хората в района да се обадят на полицията, тъй като няма как тя да реагира.

Още за скандалите с боклука ТУК

Сблъсъкът за строителството на новата резиденция на д-р Енчев ТУК

Първите стъпки на д-р Енчев във фермерството ТУК