Змии плъзнаха в квартал Кючук Париж, сигнализира читател на TrafficNews.bg. Той ни изпрати снимка на умрялото влечуго край булевард „Никола Вапцаров“. По думите му десетки минувачи, сред които жени и деца се уплашили от гледката.

Умрялата змия е смок и не е опасна, но въпреки това хората трябва да внимават ако видят влечугото. В Тракийската низина се срещат най-масово два вида смоци – водни и мишкари. С идването на пролетта те са активизират и влизат към вътрешността на града.

Припомняме, че наскоро друг наш читател ни предупреди, че пепелянките изпълзяха. Той ни изпрати снимки, на убитата от него отровна змия, в собствения му двор на вила край Марково. Влечугото се припичало на слънце на плочника пред входната му врата, когато той излизал да поработи из градината.

Времето се стопли и змиите излизат, така че се пазете. Ето няколко важни съвети:

Когато се разхождате сред природата, избягвайте да стъпвате във висока трева. Ходете по отъпкани пътеки или по асфалтовия път.

Избягвайте да сядате или да лежите на камъни сред природата, защото там също може да има скрита някоя пепелянка. Не ходете из изоставени кариери, стари къщи и други руини, защото змиите обичат да се крият по такива места.

Когато ходите на туризъм сред природата, обувайте стабилни  обувки или маратонки. Обувайте чорапи. Ако се случи да бъдете ухапани от змии, дебелият чорап ще бъде една допълнителна преграда.

Ако видите змия, не я закачайте. По принцип змиите бягат. Опасни стават само, ако сте ги настъпили или ако ги дразните нарочно.

При ухапване от змия, първо трябва да стегнете с колан, кърпа или друга тъкан мястото над раната, за да не може отровата или мръсотията да се разнася из организма.

Неотровните змии също могат да ви ухапят и мястото  да се възпали, защото по техните зъби има останки от храна, изгнили листа и други мръсотии.

Трябва да търсите лекар, който да ви постави серум. По следите от зъби може да се определи дали змията е отровна или не. Ако не е била отровна, инжекция против тетанус и промивка на раната ще бъдат достатъчни.

Ако един път човек е бил ухапан от змия – пепелянка или от усойница, нейната отрова не създава имунитет. При повторно ухапване след време, отново трябва да се търси лекарска помощ.