РЗИ –Пловдив са написали предписание на църквата в Първомай – „Св. Георги” заради шума от камбаните, научи TrafficNews.bg. 

В наказателното постановление е записано, че от църквата трябва да предприемат корективни действия за привеждане на граничните стойности на нивата на шум в съответствие с изискванията на Наредба № 6 за показателите за шум в околната среда.

Въпросният шум, който смущавал гражданите и вредял върху здравето на населението,  бил от църковните камбани.  Проблемът била къща в съседство, чиито собственици се оплакали от високия шум от камбанарията. На място инспекторите установили, че нивата на шум  от църквата бил 88 децибела, което е с 20 децибела повече от допустимите нива. Инспекторите от РЗИ дори дали срок от 1 месец на църквата да „регулира” шума, който издават при биенето на камбаните, иначе ги грози глоба.

Председателят на църковното настоятелство обаче завел дело в Административния съд. Там магистратите са решили, че предписанието е незаконно издадено и са го отменили. От РЗИ трябва да заплатят и разноските по делото, които са на стойност 510 лева.