От столичната полицията пуснаха видео с най-дивите абитуриенти, заснето от камери в последните години. Целта на видеото е да предпази зрелостниците от необмислени действия по време на баловете, което да предотврати инциденти.

Ето и пълния текст на полицията:

Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.

По време на празничните дни на месец май 2016 г. пътните полицаи са установили повече от 700 нарушения, допуснати от абитуриенти-шофьори и от водачи на автомобили, с които се превозват зрелостници или техни близки. 
За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва: 
 Спазвайте Закона за движението по пътищата 
Погрижете се за своята безопасност 

Не позволявайте рисковото поведение на приятели да ви постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия.

Ако ще шофирате, не пийте алкохол.

Навреме си осигурете трезвен и опитен водач на празничната кола. Изпитият алкохол подвежда към „смели” решения, а крайният резултат е нежелан. При нужда потърсете съдействие и от родителите или други близки.
Ако все още нямате шофьорска книжка, но имате известни познания, не ги демонстрирайте. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много голям.

Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ. 

Родители, за сигурността на своите абитуриенти предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофира. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не сядат зад волана, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.