Една снимка на щайга с череши обикаля мълниеносно мрежата и кара всеки видял я да цъка с език. То бива бива, ама череши по 50 лева килото... малко ни дойдоха в повече. Или поне в такъв дух са повечето коментари под снимката, която според осведомени била направена на софийски пазар.

Засега не сме забелязали от сочния червен плод по пазарите в Пловдив, но ако се съди по цената на "столичните", то едва ли тази под тепетата ще падне много по-долу. Особено като се има предвид, че необичайно студеното време през последната седмица е поразило овощните насаждения в страната. Става въпрос за площите с ябълки, круши, вишни и късните череши.

Там, където студът е заварил овошките във фаза на цъфтеж, реколтата ще е нулева, защото пчелите не излизат при толкова ниски температури и няма да има опрашване. Специалистите прогнозират с поне 15 на сто по-ниска реколта от плодовете тази година спрямо миналата.

Студовете ще забавят и появата на първите български череши на пазара поне със седмица. Очакваме първите количества в последната седмица на май. Така че откъде точно са "златните" череши по софийските пазари, не е ясно.