Шофьори недоволстват срещу банкови такси, които плащат към наложените им глоби за нарушения на пътя. 

Десетки собственици на автомобил сигнализираха за проблема. Възмущават се от такси от над 10 лв., които се налага да плащат към санкциите за извършени от тях нарушения на Закона за движение по пътищата.

Проверката ни установи, че проблемът е заради липсата на ПОС терминали на гишетата в КАТ, каквито по закон трябва да има. Такива няма, тъй като сметките по които се превеждат глобите са няколко на брой.

Свързахме се с ръководството на единствената банка, която има гишета на територията на КАТ.  Оттам заявиха, че банковият клон е за улеснение на шофьорите, които искат да платят в брой. И проблемът не е в тях, а в КАТ. По закон на гишето за наказателни постановление трябвало да има устройство за плащане по банков път.

От КАТ заявиха, че за повечето услуги имат ПОС терминали. Не обаче и за глобите за нарушения на Закона за движение по пътищата.

„По-сложно е, по три различни сметки се плаща. По фонд „Безопасност на движението”, Гаранционния фонд и Главната дирекция „Национална полиция”. Това са три различни банкови  сметки, няма как ПОС  да се сложи, където се плащат глобите, тъй като са по три различни сметки, обясни Тенчо Тенев, шеф на КАТ – София пред БТВ.

Много шофьори са подали сигнал за този проблем и до Асоциацията на пострадали при катастрофи. Оттам заявиха, че ще сезират Комисията за защита на потребителите и призоваха вътрешния министър също да вземе отношение по казуса.