Вече няма да се отнемат контролни точки на шофьорите, които спират или паркират на спирка, пешеходна пътека, кръстовище или правят втори ред до вече паркирани автомобили.

Това е една от промените в наредба на МВР, обнародвана в;Държавен вестник. До този момент за такова нарушение се отнемаха 6 точки.

Отменя се текстът, според който се отнемаха 5 точки за управление на кола, спряна от движение. На негово място са приети допълнителни санкции - ако регистрационният номер на автомобила не е поставен на определените за това места - минус 8 точки.

За управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано или пък няма табели 10 точки. При първоначално вземане на книжка шофьорите ще получават 26 точки. След 2 години стаж те ще вдигат на максимално допустимите 39, пише „24 часа“.

 Ако шофьор мине на червен светофар, ще бъде санцкциониран с осем контролни точки. В случай че нарушението бъде извършено повторно, органите на реда ще му отнемат 12 точки. Това гласят други промени в наредбата. И в момента за нарушението се отнемат 8 точки, без толкова остават и водачи, които не осигурят предимство при преминаване през пешеходна пътека. Новото за тях е, че ако се провинят повторно, ще остават без 12 контролни точки.

Броят на отнетите контролни точки до 1 юли ще бъде запазен, гласи наредбата. Същите точки имат и водачите, чийто стаж е до две години до началото на юли.

 Отнемането на контролни точки по образуваните преди влизане в сила на тази наредба административнонаказателни производства се извършва по досегашния ред.

Допълнително обучение на водачите за възстановяване на точки ще се провежда и след измененията.

Любопитна промяна е, че преподавателите вече не трябва да предоставят удостоверения от Пътна полиция за нарушенията си по Закона за движение по пътищата.