Продавачите на пазара и търговците в магазините продължават да залъгват клиентите си с различни трикове. С идването на пролетта те стават все повече, сигнализират от Националната асоциация за защита на потребителите. Екип на неправителствената организация установи редица нелоялни практики при продажбата на плодове по пазарите в София.

По сергиите например се обявява цена за 0,500 кг, а не за 1 кг, както трябва да бъде. По стоките грамажът е изписан със ситни букви и скрит в долния ъгъл на продуктите. Обявената цена е малко по-ниска от тази в магазините, където обаче е за килограм. Това е класическа схема за нелоялна търговска практика, при която потребителят остава с впечатление, че цената на пазара е по-ниска, а всъщност тя е за по-малко количество, коментират от НАЗП.

"Към момента 70 на сто от целия пазар у нас заемат нелоялните търговски практики. Доскоро те бяха 63 процента от всички", съобщиха още от Асоциацията и обвиниха държавната КЗП, че не им противодейства.

От НАЗП предупредиха за нелоялни практики и по големите търговски обекти. Във Варна например при проведен експеримент били засечени случаи, при които операторите на касата маркират по няколко пъти един и същи продукт.

Много често екраните, които показват маркираните стоки, не са обърнати към клиентите и ако в кошницата им има много продукти, те рядко забелязват "надписването".

В такива случаи потребителят трудно може да направи рекламация, защото не може да се докаже дали касиерът е маркирал продукта няколко пъти, или клиентът го е укрил след това, предупредиха още от НАЗП.