С 30 лева беше глобен колоездач от Пловдив, който бил пипнат да върти педалите пиян. Велосипедистът едва се държал на колелото си и се доближавал много до леките коли. На кръстовището на бул. „Марица” и ул. „Чардафон” в областния град миналия 17 февруари около 20 часа бил спрян от пътни ченгета. Те го проверили с дрегер и установили, че човекът има 0,63 промила алкохол в кръвта.

Колоездачът се сдобил с наказателно постановление за две нарушения на пътя. Едното е, че е управлявал пътно превозно средство – велосипед „ултра” под въздействието на алкохол, а второто е, че се е движел в непосредствена близост до друго превозно средство, пише "Монитор".

Глобеният обаче обжалвал 30-те си лева, които паднали в районния съд в Пловдив. Причините санкцията да бъде отменена са допуснати нарушения при съставянето на наказателното постановление. Деянието било квалифицирано по различни членове от Закона за движение по пътищата в акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление. Наред с това в акта липсвало и подробно описание на нарушенията, а имало и разминаване между фактическото и юридическото обвинение.

Поради това било нарушено правото на защита на колоездача, чиято глоба била отменена. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.