50-годишен британец с доживотна присъда за изнасилване успешно смени пола си, за да бъде преместен в изцяло женски затвор. Така доскоро известният с името Мартин Понтинг вече не се намира в строго охранявания мъжки затвор в Кеймбриджшър, а в женския в Ашфорд, но с името Джесика Уинфийлд, предаде Evening Standard.

Уинфийлд вече определя себе си като жена, която се чувства щастлива от трансформацията си. По всяка вероятност той е избрал промяната, за да бъде в затвор с по-лек режим, тъй като този в Кеймбриджшър е един от най-строго охраняваните в цялата страна.

Преди 10 години изнасилвачът имаше оплаквания, че е тормозен от служителите на затвора и от съкилийниците си заради транссексуалността си. "Тормозеха ме заради моята сексуална ориентация, вероятно заради липса на разбиране и съпричастност", споделя Уинфийлд, тогава още Понтинг.

Жертвата на Понтинг не е доволна от облекчения режим, на който ще се радва в женския затвор, пише Блиц. Тя го описва като "дяволски човек". "Не съществуват достатъчно думи, за да опиша него и злото, което е причинил. Страшно е това, че са му позволили да си смени пола, а още по-страшно, че може да го пуснат на свобода заради това. Може да се е променил физически, но умът му остава същият", споделя жената, която е работила като шофьор на такси и е била отвлечена и изнасилена от Понтинг преди 10 години.

От мъжкия затвор отказаха коментар по случая.