Противоречиви чувства разтресоха хиляди българи, които преди дни се притекоха на помощ на един друг българин. Сега те не знаят на кого да вярват. На Ахмед и неговата съпруга Кери или на Изпълнителната агенция по трансплантация, която днес изненадващо съобщи, че пациентът Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация и не го е отстъпвал на чакащо дете. Герой ли е Ахмед, или лъжец? Това сега се питат много...

63-годишният Ахмед е с хронична бъбречна недостатъчност. От 7 години е включен в листата на чакащите за бъбречна трансплантация. Преди дни отчаяната му съпруга Кери Моллова призова добри хора да помогнат на Ахмед да събере необходимите му 36 000 лева за операция в Истанбул. Именно тя сподели пред медия, че съпругът й преди 4 години и 8 месеца е отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на 14-годишно момче.

"Обадиха се от Александровска болница в София и казаха, че незабавно трябва да отидем, защото има донор. На място разбрахме, че са извикали общо четирима души, които са със сходни показатели с донорския орган. При нас дойде д-р Джалева и директно попита: "Ахмед, ти съгласен ли си да се откажеш от трансплантацията и да дадеш реда си на дете?". Мъжът ми веднага отговори с да", разказа Кери Моллова, която сега ще стане донор на съпруга си и ще му даде единия си бъбрек.

Семейство Моллови така и не разбрали как се казва момчето и никога не го видели. След призива на Кери Моллова, само за два дни добри българи дариха 80 000 лева за бъбречната трансплантация на Ахмед.

От Изпълнителната агенция по трансплантация обаче отричат в служебния им регистър да е вписано получаване на ред за трансплантация на Моллов.

Според данните на агенцията, Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25 януари 2011 г. За периода от 2011 г. до момента няма информация, че той е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации. Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си.

"Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации", категорични са от ИАТ.

Според Алгоритъм за подбор на реципиенти при трансплантация на бъбреци, осигурени от човешки труп за бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 г. и непопадащи в категорията "гранични органи", първо се търси реципиент на възраст до 18 г.

За резултатите от проверката по случая "Ахмед Моллов" е бил уведомен вчера и министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.