Зад решетките на затвора в Пазарджик присъдите си излежават 400 човека. Осъдени убийци, крадци, измамници, изнасилвачи. Хора, попаднали там заради участието си в организирани престъпни групи. Които не би трябвало да имат връзка с външния свят. За да не продължат да вършат престъпления и от затвора, разказва БТВ.

Един от тях се казва Петър Стоянов. С шест присъди за общо 7 години затвор. Притежава мобилен телефон още от самото начало на престоя си тук. И не само. На клипове във „Фейсбук”, с които сам се хвали, се вижда как употребява наркотик по време на купон в килията си.

Фактът, че употребата на наркотици в затвора може да привлече внимание, въобще не притеснява него и компанията. Дори напротив  - в публикувания клип затворниците  провокират директора на пазарджишкия затвор Веселин Коцев.

атворническите купони продължиха и тази седмица. С поздравителен концерт,  излъчен директно от Пазарджишкия затвор . Този път лишените от свобода празнуват с алкохол. Също забранен да се внася и употребява зад решетките.

Проверяваме дали хората от клиповете продължават да са в затвора. Установихме, че и комуникацията им с външния свят е все така добра. Затворникът  Петър Стоянов дори си праща мобилния телефон, за да се чуем.

Директорът наказва… и какво от това?

Показваме клиповете на затворниците, които пият алкохол и снимат с телефоните си на директора на затвора Веселин Коцев. Твърди, че Петър Стоянов „може да шмърка всичко – от аспирин до брашно”.

„На този същия му намерихме трева на шкафчето. Подадохме го на прокуратурата. В съда се яви една шматка и каза „Тревата е моя” и съдията му отмени наказанията”, разказва Коцев.

Съкилийникът на Стоянов също е известен на управата на затвора: „Холандеца - Ангел Златков. За две години съм го наказал 29 пъти. За всичко. Даже три години беше в зоната за повишена сигурност. 10 или 15 пъти заради физическо насилие. Хванали сме му сигурно десетина телефона”.

Надзирател взел, надзирател дал

Стоянов признава пред нас, че надзирателите се случва да им приберат телефоните.

Директорът уточнява: „Най-често когато ги намерим те си остават сухи от водата, излизат там така наречените по жаргон на затворниците „шматка" и поема вината”.

В затвора  има стройна система за предупреждение между затворниците при изненадваща проверка от надзирателите. Лишените от свобода обаче потвърждават, че и тук действа схемата "надзирател взел, надзирател дал". Конфискуваното се продава за 100-200-500 лв. обратно на лишените от свобода. Наркотици? „Лесно е като навън да си купиш”. Сравняват затвора със село – има си човек за всичко. И кмет.

Ракията от клиповете била собствено производство на затворниците, които събирали плодове от стола и правили джибри в кофи.

Как влизат забранените вещи?

Управата на затвора често хваща мобилните устройства – през януари – 16, през февруари – 13 броя. Непозволените вещи попадали тук основно чрез близките, защото заради липсата на техника за проверка не могат да бъдат хващани при всеки опит. Другият вариант бил да ги хвърлят през оградата.

„Освен изброените начини не изключвам и участието на наши служители (…) Истината е, че има такива хора, които изменят на страната и отиват на другата страна…”, признава директорът Коцев. За последните 17 години е уволнил 16 души по тези причини. За последно – преди две години.

Без наказание

Оказва се обаче , че въпреки солидните доказателства, че затворници в Пазарджишкия затвор притежават мобилни телефони, на този етап те не могат да бъдат наказани. Причината е, че въпреки техните клипове, заснети в килиите, това не е доказателство за наказание.излъчването пряко от затворите може да продължи без проблем и без последствия.