Кметът на пазарджишкото село Бошуля Любен Христосков е възстановен на работа, след като преди 27 години е бил неправомерно уволнен от системата на МВР. Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Любен Христосков е уволнен в началото на 1990 година. Тогава, по непотвърден сигнал на негови колеги, той нерегламентирано е придобил германски марки, с които си е закупил автомобил втора употреба. Преди 27 години той е уволнен дисциплинарно като милиционер. 

Днес съдът го връща на работа като полицай на предишната му позиция - автоконтрольор в КАТ- Пазарджик. Заедно с това той ще получи и обезщетение. Христосков е четвърти мандат кмет на Бошуля, но той е твърдо решен да се върне в системата, затова вече е депозирал и оставката си. 

Това е на 100% любов към професията, обезщетения няма да има.  Не съм обявил претенции за обезщетения. На онези години заплата ми е била около 190 лева, каса е се за 6 заплати. Това е около 1000 лева. На днешно време никой не би се нагърбил да сдаде поста кмет за да вземе 1000 лева, заяви за Радио Пловдив Любен Христосков. 

Той допълни, че винаги е бил съпричастен със системата, дори и когато не е бил част от нея.

Никога не бих си позволил да  изнудвам системата, която боготворя, допълни вече бившият кмет. 

По думите му през тези 27  години не е водил дела срещу Полицията. Решението да потърси правото си в съда идва след толкова години, защото е трябвало да "изчисти името си" . Христосков разказа, че през 1990 година пътува до Германия,  на гости в приятелско семейство, което му подарява автомобил втора употреба . За пътуването си той  е имал всички разрешителни, но е бил санкциониран и уволнен дисциплинарно.  Военна прокуратура в Пловдив още тогава  излиза с постановление, че той няма вина в случая и не е извършил престъпление, но не е възстановен на работа. 

Това ми тежеше през тези 27 години. Нито съм крал, нито съм измамил, нито съм извършил престъпление, каза Христосков 

До  дни Общинският съвет в Септември трябва да назначи временен кмет, след което ще насрочи частични избори в Бошуля.

Лазар Влайков, председател на местния парламент в Септември, обясни за Радио Пловдив,че на 14 март Христосков е подал заявление, в което иска да бъде освободен от поста без предизвестие,  както и да му бъдат начислени дължими обезщетения за неизползван платен отпуск. 

Той обясни, че до утре е срокът, в който заявлението трябва да бъде внесено в Общинската избирателна комисия, а решението дали кметът ще бъде освободен трябва да бъде произнесено в тридневен срок.

Малка е вероятността  комисията да не се  съобрази с решението на Любен Христосков. До сега в общината не е имало подобен случай. Напускали са общински съветници, но не сме имали кмет, който сам да е искал прекратяване на правомощия, коментира Влайков. 

По думите му най-вероятно на следващата сесия ще бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет на село Бошуля. 

От своя страна говорителят на Полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов каза, че  съдебното решение, касае  казус с голям давностен период и не е запознат с детайлите. Говорим за освобождаване през 1990 година, когато не  е имало закон за МВР , а е имало закон за Народната милиция. Решението на случая ще е на ръководството на МВР и дирекцията в Пазарджик, допълни Мирослав Стоянов.

Прочулият се бивш кмет на село Бошуля съобщи, че след като в центъра на селото преди време бе експониран танк, то съвсем скоро ще бъде доставен и военен самолет МИГ 21.