Ловчанският митрополит Гавриил е забранил на прясно ръкоположен свещеник да извършва богослужения заради скандални снимки. Това съобщиха от канцеларията на Ловчанската митрополия.

Става въпрос за Радослав Калапиш от София, който бил ръкоположен за дякон на 5 март в катедралния храм "Света Троица". Ден по-късно обаче в медиите излизат снимки на дякона, които - по думите на Ловчанския митрополит - не се съвместяват със сана, в който той е ръкоположен.

Сайтът "Афера" публикува фотоси на дякон Филип, в които той носи слънчеви очила, декорирани с листа на марихуана, държи демонстративно бутилки алкохол, показва татуировките си и пр. На много от снимките той е придружаван от един и същ млад мъж. Митрополитът посочва, че Калапиш имал изрядни документи и препоръки от уважаван свещеник. Към момента на ръкополагането митрополит Гавриил не е бил наясно с тези факти от личния живот на младия дякон.

Затова митрополитът налага за свещенослужение на дякон Филип "до пълното изясняване на фактите, свързани с поведението му, както в личен, така и в социален план, до момента на ръкоположението". Посочено е, че Ловчански митрополит Гавриил "за 15 години като митрополит е низвергнал и прогонил около 15 авторитетни свещеници", посочват още от митрополията. От там съобщават, че за 16-годишното служение на митрополит Гавриил са наказани с низвержение за много сериозни църковни провинения 8 свещенослужители.